Last news in Fakti

23 Юли, 2014 15:51 730 0

Държавата има свежа ликвидност, която в момента не е необходима

  • държавата-
  • свежа-
  • ликвидност-
  • владимир михайловски

Владимир Михайловски, постоянен представител на Международната финансова корпорация към Световната банка

Г-н Михайловски как според вас трябва да се осигурят средствата, ако се появи необходимост от финансова помощ за банковата система?

Ако изобщо има нужда от такъв тип подкрепа, средствата са налице. Те могат да се осигурят от фискалния резерв. В него има над 5 млрд. лв. Неотдавна беше приключена и емисията еврооблигации за 1,493 млрд. евро. Тя може да бъде използвана като мостово финансиране. Това е свежа ликвидност, която в момента не е необходима.

Все пак вече е взет заем от вътрешния пазар. Как трябва да гледаме на тази мярка?

Средствата, които вчера са били набрани спешно на вътрешния пазар, са по-скоро предпазна мярка, а не неотложна необходимост.

ЕК вече одобри схема за предоставяне на ликвидност на банките на стойност 3,3 млрд. лв. Какво стои зад това решение?

При условие че държавата се ангажира с финансова подкрепа към определени частни участници на пазара, това може да се счита като държавна помощ. Естествено е правителството да се обърне към ЕК с искане да получи изключение. Така, ако се наложи да се даде такава помощ, България няма да бъде санкционирана. Това обаче също трябва да се разглежда като изцяло предпазна мярка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА