Last news in Fakti

23 Юли, 2014 16:38 802 1

Чобанов: Оставяме над 8 млрд лв. фискален резерв

  • чобанов-
  • финанси-
  • резерв-
  • фискален

Държавата е устойчива, , независимо от всички приказки за фалит и всички заигравки с големи числа

Чобанов: Оставяме над 8 млрд лв. фискален резерв - 1
Снимка: БТА

Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние, независимо от всички приказки за фалит и всички заигравки с големи числа.

Това заяви пред журналисти след заседанието на Министерски съвет министърът на финансите Петър Чобанов.

 „Оставяме държавата с един стабилен фискален резерв, като неговата част без европейските средства, които чакаме, надхвърля 8 милиарда лева и в следващите няколко месеца дава възможност за гъвкавост и посрещане на нежелани събития. По отношение на бюджетния дефицит, той в основната си част се поражда от европейски средства”, обясни Чобанов.

Министърът посочи, че към края на юли резервът ще бъде разделен наполовина между европейски и национален дефицит и оттам продължават усилията, които се правят като цяло за размразяване на средствата по ОП „Околна среда”.

Когато те бъдат размразени, първите средства, които ще се получат са в размер на около 470 милиона лева, т.е. те на практика тогава ще заличат този дефицит и това ще даде допълнителна възможност за развитие, подчерта той.

Чобанов коментира и зачестилите искания на министерствата за одобряване на извънредни разходи: „Сега им дойде времето. За много от тях бяха положени допълнителни усилия от самите министерства и сумата, която се одобрява, е далеч по-малка от сумата, която е предварително поискана.”

Има налични средства за покриване на щетите от бедствията, смята министърът.

Въпросът е те да се разпределят ефективно и наистина да се използват за това. Сега все пак в централния бюджет ще остане ресурс, добави Чобанов.

Чобанов посочи, че актуализацията на бюджета „не е толкова належаща, но все пак от гледна точка голямата ни сигурност мисля, че беше редно да се внесе този проект, за да може да се оставят някои фискални буфери, ако продължат шоковете да се случват, да има как да се реагира”.

И сега в момента има как да се реагира, но все пак малко по-голяма фискална свобода щеше да бъде полезна в тази ситуация, заяви министърът.

Финансовото министерство подготвя доклад за състоянието на бюджетите на министерства и ведомства, съобщи Петър Чобанов.

Мисля, че той (бел. ред. – докладът) ще е полезен, когато дойде служебният министър, да е наясно на каква база стъпва. До края на седмицата би трябвало да е готов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    0 0 Отговор
    Така е, вярно е, разбира се.