Last news in Fakti

23 Юли, 2014 18:04 1 096 1

Бобева: Следващият кабинет решава за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" (Обновена 19:19)

  • бобева-
  • аец-
  • козлодуй

По думите й очакваната стойност на проекта е около 5 милиарда щатски долара

Бобева: Следващият кабинет решава за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" (Обновена 19:19) - 1
Снимка: БТА

Правителството е обсъдило доклад на икономическото министерство за предварителното проучване и намерението на американската компания Уестингхаус да изгради седми блок на АЕЦ „Козлодуй", съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след заседанието на кабинета, цитирано от dariknews.bg.

По думите й очакваната стойност на проекта е около 5 милиарда щатски долара. Бобева обясни още, че до момента не е подписан договор между Българския енергиен холдинг и компанията Газпром за предоставяне на заем за строителството на „Южен поток". На днешното си заседание правителството не е обсъждало българската кандидатура за европейски комисар.

Преговорите с американската компания Уестингхаус за изграждането на седми блок на АЕЦ Козлодуй са се провели на няколко етапа, а реализирането на проекта зависи от следващото правителство, обясни Даниела Бобева.

"Има доста дълъг път да се извърви, докато проектът стане реалност. И тъй като нашето правителство подава оставка, оставяме на решението на следващото правителство по-нататъшните стъпки по този проект", каза Бобева.

Вицепремиерът съобщи още, че са водени разговори с ръководството на една от американските електроцентрали в комплекса "Марица-изток" за нови, по-ниски цени, на които да се изкупува произвежданата енергия, но няма постигната договорка.

"Вчера не видях прогрес в преговорите между двете страни. И им дадохме последен шанс до понеделник да се опитат да подготвят не само взаимно приемливо, но работещо споразумение", каза Бобева.

Министрите са обсъдили и проблемите на зимните ни курорти.

Попитана кога правителството ще подаде оставка, министър Бобева отговори, че само премиерът може да каже кога ще стане това.

Бобева изтъкна и точката от дневния ред, с която се разширява кръгът на дейностите, които могат да бъдат извършвани от предприятията на хората с увреждания.

„По променения ЗОП ние даваме допълнителни възможности да участват в конкурси, касаещи както оперативни програми, така и бюджетни средства, дружества, в които има назначени хора с увреждания“, напомни вицепремиерът.

Бобева отбеляза и решението на правителството, с което се прехвърля стопанство „Кричим“ от Министерство на финансите на НСО. Тя подчерта, че финансовото ведомство е реализирало план за оздравяване и стабилизиране на дружеството.

Вицепремиерът изтъкна и отпуснатите средства за комплексен информационен център, който да обслужва институтите на БАН и университетите. Достъп до него ще имат също така малките и средните предприятия.

„Допълнителни средства в бюджета на Министерството на финансите бяха одобрени с цел подобряване на административния капацитет по събираемостта на данъци и митнически сборове“, съобщи още Бобева.

Тя изтъкна и, че 3 млн.лв. се отпускат за субсидирана заетост по Националната програма „Сигурност“ към Националния план за действие по заетостта.

„Това беше една от програмите, които стартирахме тази година. Първите оценки за ефекта от нея са доста позитивни, както по отношение на сигурността, така и по отношение на заетостта. С тези суми ние продължаваме действието на програмата“, обясни вицепремиерът.

Измененията в Правилника за вписванията разясни зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

„С Правилника за вписванията, който е продължение на измененията в Закона за кадастъра и Имотния регистър, Имотният регистър вече се превръща в процес, а не в акт, както беше предвидено сега в Закона за кадастъра и Имотния регистър. Въпреки че имахме промени в закона, ние не можехме да стартираме работата по Имотния регистър, защото не беше изменен Правилникът за вписванията“ каза Сапунджиева.

Тя добави, че се предвижда уточняване на съдържанието на имотните партиди, като в тях ще се съдържат всички данни на имота. Зам.-министърът отбеляза, че ще може да се определят и осреднените пазарни цени на принципа, предвиден в Закона за общинската собственост.

„С промените в правилника ние изпълняваме и едно важно предписание на Световната банка по „Doing business“. Това е мярка 4, която казва, че трябва да предвидим действия по отношение на регистрацията на собствеността“, каза още Сапунджиева.

Тя добави, че измененията в правилника по никакъв начин не променят сегашната философия - гарантиране на сигурността на собствеността на гражданите. Освен това се дава възможност да се вписват предварителните договори.

„Досега не беше предвидена такава възможност в правилника, знаете колко хора пострадаха от това, купувайки на зелено жилища. Сега се предвижда по искане на една от страните предварителните договори да се вписват в Агенцията по вписвания. Тъй като Имотният регистър става публичен, може да се прави справка не само по адрес на имота, а по име на собственика“, обясни зам.-министърът.

Сапунджиева изтъкна, че се предвижда, подобно на договорите за продажба на наследство, да се вписват и актовете, с които се определя наследствено правоприемство.

„Това е във връзка с подготвените от Министерството на правосъдието промени в ГПК, които следващият парламент следва да приеме по Регламент 650 на ЕК. Имаме задължение до края на 2014г. да го въведем за издаването на европейско удостоверение за наследство“, заяви Сапунджиева.

По отношение на промените в Тарифата за таксите на частните съдебни изпълнители зам.-министърът отбеляза:

„ние обещахме на гражданите и на юридическите лица да предприемем действия по дисциплиниране на работата на частните съдебни изпълнители. С промяната в тарифата се предвижда в срока за доброволно изпълнение да не се събира такса по точка 26“, каза Сапунджиева.

Тя изтъкна колко е важно върховенството на закона да се издигне във всички аспекти и да бъде основен принцип в работата на институциите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spaceman

    0 0 Отговор
    И какво се оказа нямаха 10 милиарда за Белене където са 4 реактроа, а ще дадат 5 сега за 1 реактор тези са изпуснали всякакъв матерял по математика.