Last news in Fakti

24 Юли, 2014 14:16 880 0

Хакери атакуваха сайта на ЕЦБ

  • ецб-
  • банка-
  • хакери

Чувствителна за пазара информация не е открадната, нито е била засегната вътрешната банкова система

Хакери са атакували сайта на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Би Би Си.

От институцията официално потвърдиха, че е открадната персонална информация, но успокоиха, че става дума за адреси от електронната поща и за списъци с регистрации на участници в събития, организирани от ЕЦБ.

Хакерите дори са поискали пари, уточняват от в. „Уолстрийт джърнъл“.

От ЕЦБ заявиха, че „чувствителна“ за пазара информация не е открадната, нито е била засегната вътрешната банкова система.

Германската полиция е започнала разследване, уточнява в. „Ханделсблат“.

Хакерската атака е станала в късно в понеделник късно вечерта, уточни говорител на ЕЦБ.

Били са откраднати около 20 000 имейла и малък брой от телефони и адреси, отнасящи се за хора, които са се били регистрирали за участие в прояви и конференции на Централната банка.

Засегнатите от хакерската атака са били уведомени лично от служители на ЕЦБ, отбелязва Ройтерс. АП уточнява, че информацията, която е била открадната при хакерската атака се е съхранявала на отделен сървър, който не е бил свързан по-никакъв начин с оперативната банкова система на ЕЦБ.

Пожелали анонимност експерти по електронна сигурност коментираха за Факти.бг, че подобна информация не е толкова важна, защото може да се намери съвсем свободно по официален път. В проявите на ЕЦБ вземат участие известни финансисти и банкери, които при регистрация дават телефоните и пощата от офиса, а те по силата на регулациите се публикуват свободно в интернет, коментират пожелали анонимност експерти. Според тях е важното, че банковата система на ЕЦБ не е била засегната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА