24 Юли, 2014 16:52 4 134 0

Munich Re предупреждава за нова финансова криза

  • munich re-
  • финансова криза-
  • криза

Най-големият в света застраховател Munich Re предупреди, че монетарните мерки, използвани от централните банки за задържане на лихвите на фона на ниска инфлация може скоро да загубят своя положителен ефект, отбелязва в. „Ханделсблат“.

„Има една спираща дъха размер на ликвидност на пазарите и мерките на паричната политика са на път да загубят властта си, докато страничните ефекти се увеличават. Това отбеляза на нарочна пресконференция в сряда късно вечерта главният изпълнителен директор на Munich Re Николаус фон Бомхард.

„Ние сме близо до повратна точка в Европа, след която страничните ефекти превишават ползата от монетарни мерки", отбеляза Фон Бомхард.

Европейската централна банка намали основния лихвен процент до рекордно ниските 0,15% през юни и свали под нула процента своите лихви по депозитите в опит да се помогне за съживяване на кредитирането и растежа, припомня агенция Блумбърг.

Политиците "ще действат бързо" с допълнително облекчаване, ако е необходимо, заявиха миналия месец от ЕЦБ. Лихвените проценти в САЩ вероятно ще останат ниски за "значителен период от време", след като централната банка завършва програмата за купуване на облигации, с които са използвани за подпомагане на икономиката, заявиха миналата седмица от Федералния резерв.

Ето защо Munich Re търси алтернативи и може да се ангажира повече, особено по отношение на инфраструктурата например, каза Фон Бомхард. Той препоръчва да се улесни достъпа на застрахователите до такива инвестиции.

„Това означава, че ние решаваме проблема с финансирането на държавата, както и осигуряване на възможности за инвестиции“, каза Фон Бомхард. Munich Re и най-големият европейски застраховател Allianz вече са вложили големи суми в енергийни мрежи, така и в съоръжения за вятърна енергия и слънчеви централи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА