Last news in Fakti

25 Юли, 2014 17:21 1 493 0

От Енерго-Про искат промени в Наказателния кодекс

  • енерго-про-
  • промени-
  • наказателния кодекс-
  • кражби-
  • наказания

От началото на 2014 година досега са регистрирани 18 изключвания на електропроводи, заради кражби

Необходими са по-тежки наказания при кражба на елементи от електроразпределителната мрежа.  Това заявиха за Факти.бг от Енерго-Про.

До момента в Наказателния кодекс на Република България (НК) кражбата на елементи от електроразпределителна мрежа/съоръжения не е предвидена като понятие за по-тежко наказуемо престъпление (т.нар. квалифициран състав).

От дружеството предлагат като първа стъпка да се промени НК, като се включи ново понятие на кражба в чл. 195 от НК, касаещо конкретно кражбата на елемент от електроразпределителната мрежа, в резултат на което възниква повреда на съоръжение или авария в съответното населено място.

Ние категорично считаме, че действия, които могат да доведат до смущения в работата на ключови съоръжения в електроенергийната система, трябва да бъдат квалифицирани като противообществени деяния и да бъдат строго наказвани. Трябва да има превенция на такива деяния.

Предвид фактът, че тези посегателства все още не са въведени като т.нар. квалифицирани състави, т.е. по-тежко наказуеми престъпления в действащия НК, е твърде нереалистично да се смята, че на този етап биха могли да се третират като терористичен акт, смятат от Енерго-Про.  

В същото време не бива да се забравя фактът, че при някой от кражбите щети понасят и клиентите на компанията. Кражбата на нулев проводник, например, води до подаването на високо напрежение към домовете на хората, от които се повреждат електроуреди и битова техника.

Необходимо е да се осъществява и ефективен контрол върху правния режим на пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали. Контролът относно приемането или съхраняването на отпадъците от черни и цветни метали без необходимото разрешение за този вид дейност трябва да бъде увеличен.

Не на последно място държим да отбележим, че извършителите на посегателства върху обекти от електроразпределителната мрежа поемат голям риск от гледна точка на своята безопасност, подчертават от дружеството. 

Щетите от кражби

Щетите от кражби на съоръжения от електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България в периода 2013 – юни 2014 година възлизат на приблизително на 337 хиляди лева.

„В този период са регистрирани над 220 случая на посегателства върху елементи от електроразпределителната инфраструктура на дружеството. Сред откраднатите съоръжения има и нови, въведени в експлоатация през последните 2-3 години. Това са последно поколение вакуумни прекъсвачи, 9 броя, на обща стойност около 60 000 лева. Откраднати са също и измервателни токови и напрежeнови трансформатори”, съобщиха от електроразпределителното дружество.

„Съоръженията от електроразпределителната мрежа, които стават обект на посегателства са алуминиеви и най-често медни проводници от въздушната мрежа, силови трансформатори, от които се отнемат намотките или се източва трансформаторното масло, както и електромери”, посочиха от дружеството.

На въпрос колко пъти се е налагало да бъде спиран тока на потребители, от компанията отговориха, че „Само през изминалата (2013) година на територията, обслужвана от Енерго-Про Мрежи, са регистрирани 58 изключвания на електропроводи средно напрежение вследствие на кражби на проводници или друго оборудване, част от съоръженията на компанията.

От началото на 2014 година досега са регистрирани 18 изключвания на електропроводи.  За периода 2013 – юни 2014 година най-често посегателства, които водят до изключвания на електропроводи,  се регистрират в обекти, разположени на територията на областите Варна, Велико Търново, Габрово и Добрич.

Общата продължителност на изключванията през този период вследствие на кражбите е над 281 часа. Клиентите, останали без електрозахранване са били над 53 000, което на практика би означавало 13 900 кВтч. недоставена електроенергия. 

От Енерго-Про са на мнение, че предвид опасностите, които крият посегателствата върху елементи от електроразпределителната мрежа, следва те да се разглеждат не само като пряка икономическа и финансова щета за едно юридическо лице (в случая електроразпределителното дружество), а като деяния с висока степен на обществена опасност и засягащи широк кръг лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА