Last news in Fakti

25 Юли, 2014 19:31 4 238 5

Аферата КТБ: Парите не са изчезнали

  • ктб-
  • иво прокопиев-
  • банки

Вероятно много хора ще загубят пари от този казус, заяви Иво Прокопиев

2 млрд е била оценката, която капиталовият пазар е дал като своето усещане за дупка в КТБ. Това заяви в ефира на БНТ бизнесменът и финансист Иво Прокопиев.

Парите не са изчезнали като такива, просто голяма част от тях никога няма да бъдат върнати в банката, обясни той. Прокопиев смята, че парите могат да бъдат намерени сравнително лесно и всичко е въпрос на воля, на желание и на известни правни умения. Това, което се вижда с просто око е, че повечето кредити са отпускани на редица фирми, каза той.

В обръщение към главния прокурор и квесторите на КТБ, подписани от представители на дружества, свързани с банката пише, че тези хора са принуждавани да взимат кредити. Прокопиев каза, че не може да каже как точно те са били принуждавани. Проблемът според него е, че те са били подставени лица. От списъка с 50-те големи кредитополучатели на банката, 45 от тях са били абсолютно непознати за финансиста. Според него това са пощенски кутии, фирми, създадени само, за да получат кредити. Това е и проблемът с регулацията на тази банка, защото това е правено много дълго време и с просто око се е виждало, че банката е отпускала кредити на фирми без никаква дейност, каза той.

“Вероятно много хора ще загубят пари от този казус с КТБ. Вероятно данъкоплатците ще трябва да платят немалка сума, за да покрият загубите, но по-големият проблем е друг, и той е институционалния проблем”, каза Прокопиев. Според него през последните години практически всички отговорни сериозни институции са били “хванати” да работят за частни, за корпоративни и политически интереси. Фактът, че е допуснато да се случи казусът КТБ е еманацията на този проблем, каза финансистът. Той подкрепи предложението на президента Росен Плевнелиев да се отворят досиетата на КТБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Жалко за хората които в момента имат пари там и не могат да си ги изтеглят!Това е трагедия. Как се стигна до там?
  • 2 Д-р Добрев

    3 0 Отговор
    До 18.06. самият г-н Искров лично уверяваше и декларираше че КТБ има висока ликвидност , над обичайната за БГ . Това го прави съучастник във въвеждането на вложителите в ЗАБЛУДА . Отделно шуробаджанашкият банков надзор и контрол които се оказва е упражнявал бърху КТБ.. Искров е наместник и е в ролята на Държавата що се отнася до вложителите в банките. СЛЕД КАТО ПОРАДИ НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ИЛИ УМИШЛЕНО ДЪРЖАВАТА Е ДОПУСНАЛА ТОВА СЪСТОЯНИЕ НА КТБ : ДА ПЛАТИ ВСИЧКО НА ХОРАТА КОИТО БЯХА ПОДВЕДЕНИ!
  • 3 Бай Иван

    2 0 Отговор
    А АЗ СЕ ЧУДЯ , ЩЕ ВИДИМ ЛИ НЯКОЙ В ЗАТВОРА?
  • 4 TODOR STOYANOV

    3 0 Отговор
    НА КРЪВТА И НА ПАРИТЕ, ВИНАГИ ОСТАВАТ СЛЕДИТЕ!!!ВЪПРОСА Е ДАЛИ ИСКА НЯКОЙ ДА ТРЪГНЕ ПОДИР ТЯХ И ИМА ЛИ ДУПЕ ДА ГО НАПРАВИ???
  • 5 Владислав Димитров

    0 1 Отговор
    Парите не са изчезнали... те се изпариха !