28 Юли, 2014 12:52 1 915 4

80% от домакинствата в България живеят с доход, под необходимия

  • 80%-
  • домакинствата-
  • в българия-
  • живеят-
  • доход-
  • под необходимия

2 240 лева е необходимия доход за нормален живот на четиричленно семейство

За нормален живот на 4-членно домакинство са нужни месечно около 2 240 лв. Тази сума е минималната за нормално посрещане на разходите за храна, образование, почивка - спрямо средните български стандарти. 559,95 лева са били необходими за издръжка на един член от домакинство в края на второто тримесечие. Това показва редовното изследване на КНСБ, което бе коментирано от вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков.

Намалението спрямо първото тримесечие е минимално - малко над 0,5% .Спадът на годишна база е с 0,7 на сто. Намалението в издръжката на живот от 0,6 процента от КНСБ определят като козметично и логично, тъй като през второто тримесечие по традиция плодовете и зеленчуците имат по-ниски цени, но увеличението на тока и парното от 1-ви юли, дъждовете, които унищожиха реколтата, ще доведат до покачване на издръжката на живота, е прогнозата на КНСБ. 

По данни на НСИ от първото тримесечие, под издръжката на живота живеят 23% от домакинствата, с доход до 340 лева - 58%, което е над 4 милиона лица. Така излиза, че 80% от домакинствата в България живеят с доход, под необходимия, изчислен от КНСБ.

От синдиката констатират, че в някои дейности заплатите изостават спрямо ръста на производителността на труда. При производството на компютри и комуникационни системи ръстът на производителността е 32 процента. В същото време заетите намаляват, а заплатите се покачват само със 7,4 на сто.

Вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков подчерта, че са необходими нови политики по доходите. Предлага се минималната заплата през следващата година да бъде 400 лева, което ще е половината от средната заплата за страната, както и да се приеме необлагаем минимум от 500 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    2 1 Отговор
    А стига бе, чак не мога да повярвам!Като ходим по улицата всички сме толкова важни.....
  • 2 Румен Янев

    4 1 Отговор
    Та доколкото разбирам 20 процента живеят както трябва ...почиват си по средиземноморието...карат автомобил на не-повече от 4 години...носят дрехи на Армани и ползват всичко от Версаче...Прада...Ив Сен Лоран...!!! Ееееех мъка мъкаааа.....не съм от тези но пък си лягам спокойно защото за да си усигуриш този стандарт на трябва да ти е чиста работата ....ама изобщо

    Коментиран от #4

  • 3 Андрей Николов

    3 0 Отговор
    Е глупости!! Очаква се БУМ на имотния пазар!! 80% купуват 20% продават.... :) Моловете пълни...
  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Румен Янев":

    Говориш пълни глупости!Има много образовани хора,които имат пари за тези неща,пари изкарани честно и с много труд.Не си мисли,че като някой има пари задължително не му е чиста работата,а това,че някой използва версаче не значи,че е кой знае колко богат.