Last news in Fakti

28 Юли, 2014 12:46 1 454 0

Русия плаща $50 млрд. компенсация на акционерите на ЮКОС - Обновена

  • юкос-
  • михаил ходорковски-
  • компенсации

Регистрираната на Гибралтар Group Menatep Limited - (GML), която обединява 70% от акциите в ЮКОС, се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта

Арбитражният съд в Хага осъди Русия да плати на бившите акционери в ЮКОС компенсация в размер на $50 млрд., съобщава Би Би Си.

По този начин се слага точка на продължилата години съдебна сага. В решението на магистратите се отбелязва, че Русия се задължава да плати, защото е довела компанията до фалит, коментира Ройтерс.

От външното министерство в Москва обявиха, че ще използват всички законови средства, за да защитят интересите на държавата, пише ИТАР-ТАСС.

Присъдата идва след жалба на един от основните акционери в ЮКОС - GML. Нейният изпълнителен директор Тим Осборн отбеляза, че „големите акционери в ЮКОС са били оставени без компенсация след като Русия незаконно одържави нейните активи“.

„Това е голяма стъпка напред за основните акционери, които от 10 години се борят за това решение“, коментира Тим Осборн.

„ С удоволствие научих за решението на Международния арбитражен съд. Това е първият независим съд, който разгледа делото ЮКОС в цялата му пълното с проучването на доказателствата и изслушването на свидетелите.

Прекрасно е, че акционерите в компанията получават шанс за компенсация за понесените загуби“, се посочва в разпространени в Туитър съобщение от прессекретарят на Михаил Ходорковски.

Тъжното е, че парите за компенсацията ще дойдат от държавата, а не от джобовете на приближените до властта мафиози.

„Едновременно с това заявявам, че аз не се явявам страна в съдебния процес и не претендирам за никакви лични финансови изгоди“, припомня Ходорковски.

Регистрираната на Гибралтар Group Menatep Limited - (GML), която обединява 70% от акциите в ЮКОС, се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи. Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

GML представлява интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и други акционери. Михаил Ходорковски по традиция се дистанцира от процеса. Той искаше компенсация от $114 млрд., уточнява в."Комерсант".

ЮКОС беше контролираната от Михаил Ходорковски, един от най-богатите хора в Русия. Той успя да я изгради като най-голямата частна компания след разпадането на Съветския съюз.

Ходорковски обаче влезе в конфликт с политиката на руския президент Владимир Путин. Последва политическа разправа с олигарха и бизнеса му. Държавната компания „Роснефт“ купи активите на обявената във фалит ЮКОС.

В съобщение до медиите от държавната компания уточняват, че решението на съда в Хага не ги засяга, защото те са изряден собственик, купил активите прозрачно и платил да държавата всичко дължимо за тяхното придобиване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА