Last news in Fakti

29 Юли, 2014 20:45 813 1

Скъпи плодове и зеленчуци заради проливните дъждове

  • плодове-
  • зеленчуци

Най-големи загуби обаче отчитат лозарите

Дъждовното лято удари по джоба ни. В разгара на сезона реколтата гние на полето, а цените на плодовете и зеленчуците тръгнаха нагоре. Най-критично е при лозарите, а прогнозата е, че тази година ще ядем предимно вносно грозде, защото почти цялата реколта е съсипана.

В разгара на лятото българският домат по пазарите държи цена от лев нагоре. Скъпият зеленчук идва от оранжериите, чиито собственици единствени успяха да спасят продукцията си от дъжда

Валежите погубиха всичко на полето. А дефицитът се покрива от внос със съмнително качество. Най-потърпевши от дъмпинга са производителите на дини от Любимец, чиято продукция се срина до 10 стотинки за килограм.

„Продукцията е добра - цената е нула. На едро - един тон, два тона, пет тона ще изкарат по 10 стотинки, ще вземе 100 лева или 500 лева от един голям камион. С тях не може да се купи един тон въглища”, възмущава се пред бТВ Алекси Панайотов - производител на дини.

Най-големи загуби обаче отчитат лозарите. Само в Югоизточна България близо половината реколта е нападната от болести. Прогнозата на винопроизводителите е, че лошата реколта ще оскъпи виното, но не много.

„Тази година гроздето ще бъде по-скъпо и не мисля, че ще доведе до някакви драстични промени -нещо в рамките на 10, 12, 15% така вдигане цената на виното”, смята Стефан Ангелов – винопроизводител.

Въпреки провалената реколта, българското вино няма да изчезне от пазара, защото избите са пълни с нереализирани количества от старата реколта.

И ако вино все пак ще има, макар и скъпо, то лошата реколта е на път да фалира цели стопанства, за които лозарството е основен поминък. Затова от бранша се надяват на помощ от държавата, въпреки че практиката показва, че с бюджетни средства се покриват само щети след бедствие. А такова в земеделието не е обявено.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    0 0 Отговор
    е нали са все вносни ?