31 Юли, 2014 12:45 564 1

НОИ: БВП е нараснал с 0,9% през 2013-а спрямо 2012-а

  • нои-
  • бвп-
  • пенсионери-
  • икономика-
  • доходи

Общият брой на пенсионерите за 2013-а година е намалял в сравнение с предходната година, показва докладът

Развитието на българската икономика от началото на 2013-а година продължава да следва възходяща динамика, но се характеризира с известни промени по отношение на структурата на икономическия растеж. Това посочва публикувания доклад за Държавното обществено осигуряване през 2013-а година на Националния осигурителен институт.

През миналата година брутният вътрешен продукт възлиза на 78 115 млн. лева по текущи цени. БВП, получен като сума от тримесечните данни, нараства в реално изражение с 0,9% спрямо 2012-а година.

През 2013-а година инфлацията при потребителските цени се е понижила съществено спрямо отчетената през 2012-а година. В периода август - декември тя е отрицателна, като през последните няколко месеца на годината се проявява тенденция към постепенно забавяне на отрицателния темп, отчита документът.

Общите държавни разходи, включително вноската в бюджета на ЕС, са нараснали с 9,3% и възлизат на 30 428 млн. лева. Най-голям принос за годишния им растеж имат разходите за социално и здравно осигуряване и компенсацията на наетите в публичния сектор. Капиталовите разходи са се увеличили с 11,6% най-вече в резултат от ускореното усвояване на средства по програми на ЕС.

Общият брой на пенсионерите за 2013-а година е намалял в сравнение с предходната година, показва докладът. Намалението се дължи на понижения брой пенсионери с лични пенсии за осигурителен стаж и възраст. Докладът отчита още, че равнището на регистрираната безработица в страната средно за 2013-а година е 11,3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Еййй тва сигурно трябва да е много?