Last news in Fakti

31 Юли, 2014 13:09 1 288 2

Кабелна компания отнесе глоба от 58 020 лв. за заблуждаваща реклама

  • глоба-
  • кабел сат – запад-
  • заблуждаваща реклама

Несъществуващи оферти рекламирани в брошура на дружеството

Кабел Сат – Запад е глобена с  58 020 лв. за заблуждаваща реклама, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Производството е образувано по искане на БТК срещу „Кабел Сат – Запад“ ООД. Комисията приема, че дружеството е нарушило правилата на лоялната конкуренция при рекламиране на услугата цифрова телевизия със следните рекламни послания: „Безплатна цифрова телевизия за нови и настоящи абонати“, „Стандартен пакет – над 100 свободни цифрови програми 0,00 лв.” и „Цифрова телевизия с 3,00  лв. месечна такса“. Комисията установи, че дружеството реално не предлага телевизионни пакети на цена от „0.00 лева” и „3.00 лева”, поради което посочените рекламни послания имат заблуждаващ характер по смисъла на ЗЗК.

В случая се касае за една от хипотезите на заблуждаваща реклама, която се отнася до цената на предлагана услуга - това е определяща характеристика на всеки продукт/услуга, поради което заблудата се приема за съществена. Действията на кабелния оператор са укорими поради това, че са насочени към привличане на клиенти чрез достатъчно атрактивно, но невярно послание, а така разпространената реклама е в състояние да повлияе на икономическото поведение на потребителите, като насочи вниманието им към услугите на ответното дружество по непозволен начин, противоречащ на добросъвестната търговска практика.

Рекламата е изготвена от Кабел Сат-Запад и е разпространявана чрез собствения му интернет сайт и печатни брошури. По този начин дружеството е нарушило забраната на чл. 32, ал.1, във връзка с чл.33 от ЗЗК.

Наложената имуществена санкция е в размер на 1% от нетните приходи от продажби на Кабел Сат-Запад за 2013 г., равняващ се на 58 020 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    0 0 Отговор
    Ако го чета това правилно излиза че Кабел Сат-Запад са имали нетен приход от 5,802,000 (предполагаме Лева) за 2013 година.
    Много клиенти.
  • 2 Димитър

    0 0 Отговор
    Ако го чета това правилно излиза че Кабел Сат-Запад са имали нетен приход от 5,802,000 (предполагаме Лева) за 2013 година.
    Много клиенти.