Last news in Fakti

31 Юли, 2014 15:37 4 938 0

Клиенти несъгласни с такса в КТБ

  • клиенти-
  • несъгласни-
  • с такса-
  • ктб

Не могат да оперират с парите си, а им се удържа такса обслужване


Такса обслужване продължава да се начислява на клиентите на банка КТБ. Това става ясно от жалби на клиенти на банката, които достигнаха до Факти.бг.

Фирми установили факта от  електронния си отчет, който получават от КТБ. Таксата не е голяма, в случая тя е в размер на 7,50 лева, но следва резонния въпрос защо тя продължава да се удържа, след като хората не могат да оперират с парите си в банката. За какво обслужване говорим в случая?!

За отговор потърсихме пресцентъра на БНБ, до когото отправихме и писмено запитване. До този момент писмен отговор оттам не сме получили, но ни бе обяснено по телефона, че в БНБ подобни жалби и сигнали не са получавани. По принцип няма как да коментират, тъй като си има процедура и всяка една жалба се разглежда поотделно от експертите.

След публикуването на материала ни бе уточнено от пресцентъра, че жалби и сигнали не са получавани конкретно при тях, но за засега не могат да коментират дали такива има в други отдели на банката. От там поискаха конкретизиране на въпросите ни, които изпратихме отново.

Банкови експерти смятат, че в случая, когато КТБ е поставена под особен надзор, единствено БНБ може да вземе решение тази такса да бъде премахната или да остане. Ако няма решение на БНБ, КТБ е длъжна да начислява таксата.

Подобен сигнал е получен и в администрацията на Омбудсмана Константин Пенчев, откъдето коментираха, че след като го разгледат, ще излязат със становище.

Националният омбудсман преди време препоръча на председателя на Народното събрание (НС) предприемане на действия за осигуряване на по-голяма прозрачност по отношение на специалния надзор, под който е поставена „Корпоративна търговска банка” АД.

Факти.бг припомня, че КТБ мина под специален надзор на 20 юни. На 11 юли БНБ обяви, че КТБ ще отвори на 21 юли, като сметките на граждани и фирми ще бъдат прехвърлени в дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол България", която ще бъде одържавена. Народните представители, обаче, не стигнаха до консенсус дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство, или да се предвиди нов специален закон. Остана стандартната схема, при която вложителите се обезпечават с до 100 хиляди евро. Заради неприемането на специален закон, се очаква КТБ и "Креди Агрикол България" да отворят врати  на 21 септември, когато изтичат трите месеца, ако БНБ не посочи изрично по-ранна дата или не удължи надзора в рамките на максималните по закон шест месеца.

Притеснените клиенти на банката коментират, че достатъчно главоболия им е причинил казусът до момента и недоумяват защо продължават да начисляват въпросната такса, след като те нямат възможност да оперират с парите си.

Факти.бг отправи вчера следния имейл до БНБ:

„Здравейте,
във Факти.бг постъпиха сигнали, че поставената под особен надзор от БНБ Корпоративно-търговска банка (КТБ) продължава да събира такси за обслужване на сметките им.
Според читателите на Факти.бг това не е редно, защото през този период на особен надзор, те свободно не могат да оперират със своите средства.

Молим за коментар.
Поздрави, Екипът на Факти.бг”

Днес след публикуването на материала изпратихме следния имейл:

„За втори път изпращаме запитване,

Здравейте,
Вчера от Факти.бг ви уведомихме, че при нас са  постъпили сигнали, че поставената под особен надзор от БНБ Корпоративно-търговска банка (КТБ) продължава да събира такси за обслужване на сметките им.
Според читателите на Факти.бг това не е редно, защото през този период на особен надзор, те свободно не могат да оперират със своите средства.

Помолихме Ви за коментар.
Ето и още по-конкретни въпроси:
1. Законно ли се начислява такса обслужване в момент, в който банката е поставена под особен надзор?
2. БНБ или КТБ в този момент трябва да определя въпросната такса или да я премахне?
3. Имате ли постъпили сигнали и жалби в БНБ по този проблем?
Поздрави, Екипът на Факти.бг”


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА