Last news in Fakti

31 Юли, 2014 22:36 2 396 0

НАП запълва дупката в хазната с пломби - на контейнерите с рискови стоки

  • нап-
  • контейнери-
  • глоби-
  • бюджет

Риба, месо, плодове и зеленчуци. Сухо мляко, сметана, брашно, олио и захар. Това са стоките, определени като рискови, които попадат под ударите на НАП

Националната агенция за приходите (НАП) ще запълва спешно дупката в хазната с пломби. На пристанище Бургас от четвъртък заработи пункт за фискален контрол на рискови стоки.

От гишето на новото звено на най-голямото пристанище у нас агентите на НАП имат задължението да следят под лупа, всяка рискова стока, пристигаща по море. На практика всеки контейнер ще бъде пломбиран, а след като пристигне в крайната си точка в България, отново агенти на НАП ще имат задължението да свалят пломбата и да сверят количествата и вида на стоката в него, съобщава бТВ.

Риба, месо, плодове и зеленчуци. Сухо мляко, сметана, брашно, олио и захар. Това са стоките, определени като рискови, които попадат под ударите на НАП. Всеки контейнер, превозващ такава стока, вече ще бъде пломбиран на пристанището.

„Контейнерът идва на пристанището в момента, в който е натоварен. Преди да излезе от бариерата, проверяваме, слагаме пломба”, обяснява Даниел Вълканов, Фискален контрол на НАП.

В следващите минути в информационната система данъчните залагат точен час на пристигане на камиона в крайната му точка. Други агенти на НАП пък имат точно 4 часа от момента на пристигане, за да отидат, да свалят устройството и да сверят стоката.

„Реално за хората се подобрява това, че на светло излиза голяма част от сивата икономика. Плащат се данъци върху реалните количества стока”, допълва Вълканов.

Още отсега данъчните уверяват, че пломбата не може да бъде фалшифицирана или свалена по-рано. Устройствата били с индивидуален код и се водели на отчет. От НАП обещават с тях да запълнят празноти в бюджета за милиони.

„На база първоначални изчисления мога да кажа, че до края на годината се очаква пряк ефект за фиска в рамките на около 5 млн. лева”, посочва Христо Узунов, говорител на НАП Бургас.

Такива звена работят от началото на годината на сухопътните гранични пунктове у нас. Все още обаче данъчните нямат анализ за това какво точно са успели да свършат.

И още на тема сигурност - в периода на активен износ на зърно са зачестили опитите празни камиони да напускат територията на страната, а в последствие се декларира, че с тях е изнесена стока и се иска възстановяване на ДДС. От НАП вече са засекли над 100 подобни случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА