Last news in Fakti

1 Август, 2014 08:14 1 131 3

Днес подписват за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • козлодуй-
  • уестингхаус-
  • подписват

Участието в акционерното дружество ще бъде 70 % за АЕЦ Козлодуй и 30 % за Уестингхаус

Очаква се днес да бъде подписано акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания  „Уестингхаус“  за строителството на 7-ми блок на централата, съобщи пред БНР изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“  Иван Генов.  Споразумението, което ще влезе в сила най-рано през октомври, трябва да докаже възможността за реализацията на проекта у нас.

Следващата стъпка е новото правителство да вземе решение за изграждането на блока. Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е 5,3 милиарда долара. Участието в акционерното дружество ще бъде 70 % за АЕЦ „Козлодуй“ и 30 % за „Уестингхаус“.

Изплащането на заема за новата мощност ще се извършва с парите  от продажбата на електроенергия от пети, шести и седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това според специалистите е най-сигурният реактор. Със сигурността на хората компромис не може да се прави. Ние не сме договорили най-важните неща, тепърва предстои на следващите правителства да ги договарят. Това е първа стъпка от един маратон, който предстои. Това заяви в интервю за предаването на БНТ „Денят започва” Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, в оставка.

Той заяви, че правителството сключва сделка в последния момент с „Уестингхаус“, защото трябва да довърши преговорите, които са започнали. Но, ако следващото правителство не го потвърди, всичко приключва.

„Как да има финансови ангажименти, при положение, че ние нямаме финансов модел? Това е възможно най-ниската цена за най-модерния реактор в момента. Тук не става въпрос да изграждаме колиба. Тук става въпрос за един ядрен реактор, който евентуално, ако всички политически сили се съгласят, ще бъде готов 2022-2023 година. Октомври месец ние ясно и категорично заявихме, че на България е нужна диверсификация, тъй като това означава сигурност. За първи път България е в унисон с европейска политика, която предстои да бъде приета“, каза още министър Стойнев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 2 Отговор
    Е .... нямаше как да не ни прецакат комунистите, видейки че дълго време няма да се докопат до властта - 2 миарда за Уестингхаус и 3,3 милиарда да си разпределат измежду ...............
  • 2 мечока

    0 2 Отговор
    То много изгоден тоа реактор бе
  • 3 Монго

    1 0 Отговор
    Фирмата "Уестингхаус" е собственост на японската "Тошиба". Реактора АР 1000 има експлотационен "резерв"- 60 години /повечето реактори са предвидени да работят 40 г./ . Цената от 5 млрд. е първоначална, като е възможно в процеса на изграждане да се вдигне. В момента последния реактор който се строи в САЩ е с цена...13 млрд. долара ...