Last news in Fakti

1 Август, 2014 12:13 1 563 3

„Уестингхаус“: Подписахме акционерно споразумение - Обновена

  • уестингхаус-
  • аец козлодуй-
  • реактор-
  • аец

За влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни

Aмериканската енергийна компания „Уестингхаус“ обяви, че е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“.

Това става ясно от прессъобщение до медиите. От американската компания припомнят, че това става след консултации с всички български политически партии.

Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта – за никоя от страните. Целта му е да се осигури основа за продължаване на проекта, чрез ползотворно партньорство, за да се постигнат следващите ключови споразумения и да се получи добро финансиране, уточняват от „Уестингхаус“.

Следващата стъпка е новото правителство да вземе решение за изграждането на блока. Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е $5,3 млрд.. Участието в акционерното дружество ще бъде 70 % за АЕЦ „Козлодуй“ и 30 % за „Уестингхаус“.

Изплащането на заема за новата мощност ще се извършва с парите от продажбата на електроенергия от пети, шести и седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Днес сутринта в интервю за БНТ енергийният министър Драгомир Стойнев (БСП) отрече.

Нито Изпълнително бюро на БСП, нито парламентарната група е давала съгласие за подписване на споразумение с "Уестингхаус", обяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП Таско Ерменков.

БСП ще изработи цялостна политическа позиция по сключеното акционерно споразумение с Уестингхаус, каза председателят на ПГ на Коалиция за България /КБ/ Атанас Мерджанов след заседание на парламентарната група, на което беше изслушан министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Мерджанов посочи, че въпросът с подписаното споразумение ще бъде обсъден на заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП. Там ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро на партията, което ще се състои на 8 август, обясни председателят на ПГ на КБ.

Най-правилното е да има много задълбочен, но и лишен от емоции и субективизъм разговор вътре в органите на партията – първо в Изпълнителното бюро, а после и в Националния съвет за развитието на енергетиката в България, в частност на ядрената енергетика, и за големите енергийни проекти.

Това се казва в позиция на министъра на енергетиката в оставка Драгомир Стойнев, разпространена от пресцентъра на ведомството часове, след като „Уестингхаус” обявиха, че са подписали акционерно споразумение за разширяване на мощностите на АЕЦ „Козлодуй”.

„Новата Стратегия за енергийна сигурност на ЕС вече е факт. Там категорично се говори за диверсификация. Очаквам следващия състав на Комисията да върви към изработване на конкретни политики и правила, които искаме-неискаме ще сме длъжни да следваме. В същото време Русия за мен остава категорично наш стратегически партньор. Трябва да сме адекватни като реакция”, смята Стойнев.

„Няколко пъти съм настоявал за такъв разговор пред ръководството на партията. Сега вече като член на Бюрото и зам.-председател на НС на БСП смятам, че е крайно време да се случи и ще го инициирам”, заяви Драгомир Стойнев.

Друг е въпросът, че ние не сме дали своята политическа санкция за едно такова решение на правителството, коментира Мерджанов.

На 31 юли 2014 г. бяха потвърдени постигнатите договорености в рамките на преговорите по условията на Акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС по проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщиха от пресофиса на АЕЦ „Козлодуй“.

Одобряване от следващото правителство ще бъде условие Акционерното споразумение да влезе в сила.

Това постановява решение от заседание на Министерски съвет от 30 юли 2014 г., на което бе одобрен доклад на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключването му. Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала.

Преговорите по Акционерното споразумение са проведени и завършени в периода януари – юли 2014 г. от създадена със заповед № 92-04/4 от 16.01.2014 г. на Изпълнителния директор на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД Група за управление на проекта.

Акционерното споразумение е етап от проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

За влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта, уточняват от АЕЦ „Козлодуй“.

Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.

В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг.

След съгласуване с „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, което предстои, Акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Бабата

    3 0 Отговор
    От къде ще се кара гориво и колко ще ни струва?
    Как ще се съхраняват отрабоТените материали? Имат раЗлични протоколи и мерки за сигурност!
    От години се знае че ,руските АЕЦ са с по-висок КПД а, след Фукушима се оказа че са и по-сигурни.
    Но м...та му на това! Искаме Американска!
    ... и вместо да изтаргуваме позицията си и да поискаме най-модерна централа от 4-то поколение ще ни пробутат пак стара от 2-ро.
    Е стига сте ни цакали бе по-големи братя!

    За 1 реактор цена по-голяма от колкото за двата(руски 3,9 млрд. )! Браво! Защо "Протестна мрежа" мълчи? Къде са "Бивол" и Калин Янакиев, студентчетата? Защо от РБ никой не скача? Какво правим със "заробването" на българите? Нали нямахме нужда от нови мощности? Какво стана с прозрачността? С питането на народа? Да задам ли един любим въпрос? КОЙ? КОЙ реши, КОЙ го наложи, КОЙ, кого попита за това решение? КОЙ спря два, поръчани реактора, за да трябва сега хем да платим неустойка за поръчката, хем да имаме по-малко мощност, хем да платим по-висока цена? КОЙ бе, тулупи, КОЙ? То бива фурнаджийски лопати, бива двуличие и лицемерие, бива гъ*зоблизане, ма такава наглост няма!

    Коментиран от #2

  • 2 мечока

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Али Бабата":

    Много точен и обективен коментар Да видим как ще се развие темата
  • 3 Mihail Boj

    0 0 Отговор
    Бърза се .Защо ли? Много въпроси?До вчера не бяха необходими нови ядрени мощности ,а сега са необходими.Един реактор с много проблеми.Сега в тези смътни времена ,политически решения,против интересите на България.