Last news in Fakti

12 Август, 2014 13:14 1 631 0

КТБ не плати по облигации в долари

  • облигации-
  • ктб-
  • долари

Четвъртата по-големина българска банка спря да функционира в края на юни, когато БНБ я постави под специален контрол

Корпоративна търговска банка (КТБ) логично не успя да осъществи окончателно изплащане на нейните деноминирани в долари облигации в края на миналата седмица (на 8 август), съобщиха за Ройтерс двама притежатели на облигации на банката.

Това увеличава рисковете, че притежателите на облигации на КТБ ще предприемат законови действия срещу България.

Четвъртата по-големина българска банка спря да функционира в края на юни, когато БНБ я постави под специален контрол, замразявайки всички нейни операции, след като имаше масивно теглене на банкови депозити.

От тогава насам проблемът с банката остава нерешен, тъй като коалиционното правителство на БСП и ДПС подаде оставка и президентът Росен Плевнелиев насрочи провеждането на предсрочни избори в началото на октомври, отлагайки по този начин намирането на решение по казуса с КТБ, докато не приключи независимия одит на банката около средата на октомври, припомня БНР.

Централната банка и финансовото министерство изпратиха писмо до Европейската комисия (ЕК), в което обясниха, че те нямат законови правомощия да подновят изплащането на гарантираните депозити в КТБ до 100 000 евро поне до предсрочните избори на 5-и октомври. Това писмо е в отговор на препоръката на ЕК към България да започне да изплаща поне част от депозитите в КТБ. Но в писмото на БНБ и финансово министерство се посочва, че според настоящото българско законодателство гарантираните депозити до 100 000 евро могат да бъдат изплатени само ако дадена банка бъде обявена в несъстоятелност (във фалит). Според тях частично изплащане на депозитите преди това да стане факт (обявяване във фалит на КТБ) може да изложи на опасност усилията за евентуално спасяване на банката. В писмото до ЕК също така се посочва, че Българският фонд за гарантиране на депозитите има едва 2,1 млрд. лева на разположение, докато гарантираните депозити в КТБ са за около 3,7 млрд. лева, като недостигът може да бъде покрит от държавно-гарантиран заем, който обаче трябва да бъде одобрен от действащ парламент.

Тъй като в момента няма действащ парламент, не са възможни промени в настоящото банково законодателство, нито може да се осигури допълнително държавно финансиране за около 1,6 млрд. лева, за да се осъществи плащане на гарантираните депозити, се посочва в писмото. Подобни решения могат да бъдат взети от следващия парламент след предсрочните избори на 5-и октомври.

В края на юли агенция Ройтерс съобщи, че група притежатели на облигации на КТБ, включваща американски и европейски хедж фондове и финансови институции, е формирала комисия на кредиторите и е наела юридически представители в България, в случай че българските власти обявят КТБ в несъстоятелност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА