Last news in Fakti

14 Август, 2014 18:18 1 730 0

Жоао Соареш: Държавната помощ за българските банки е само за ликвидна подкрепа

  • жоао соареш-
  • ек-
  • банки-
  • подкрепа

В цяла Европа банките решават ликвидните си проблеми чрез адаптиране на своите баланси към новата пазарна реалност след 2008 г.

Ликвидната подкрепа служи за временно подпомагане на краткосрочното финансиране на банките в периоди на пазарни сътресения. Това заяви в интервю за Факти.бг Жоао Соареш.Той говори за европейските банки и подкрепата от ЕК в условията на криза.

Жоао Соареш е партньор в Bain & Company. Той се присъединява към фирмата през 2004 г. Има над 15 години консултантски опит, обхващащ редица индустрии. След началото на европейската криза се фокусира върху подкрепата на банковите институции в цяла Европа.

В кои случаи Европейската Комисия разрешава държавни помощи за банки?

Европейската комисия разрешава държавна подкрепа при два различни типа проблеми: рекапитализация, която да гарантира, че балансът на банките е достатъчно капитализиран (или платежоспособен) и ликвидна подкрепа, която да гарантира, че банките имат достатъчно ниво на краткосрочен ресурс, необходим за дейността им предвид дадени неблагоприятни външни пазарни условия. Често пъти двете се явявят в съчетание. Случаят с подкрепата, одобрена за България, се отнася към втория тип, т.е., само ликвидна подкрепа. Важно е също да се отбележи, че при комуникацията си Европейската комисия е подчертала, че българската банкова система е добре капитализирана и има високи нива на ликвидност в сравнение с институциите в други държави-членки

Какви помощи могат да бъдат предоставяни на банки?

Банките могат да ползват помощ, варираща от ликвидност и гаранции до същински капитал.

Кои големи банки в Европа са получавали ликвидна помощ?

За Bain & Company, Inc

Bain & Company е водеща глобална бизнес консултантска фирма. Тя обслужва клиенти по въпросите на стратегии, операции, технологии, организация, сливания и придобивания.

Фирмата е основана през 1973 г. на принципа, че консултантите на Bain следва да измерват своя успех чрез финансовите резултати на своите клиенти. Клиентите на Bain надминават по ефективност средните показатели на фондовия пазар в съотношение 4 към 1. С 50 офиса в 32 страни, Bain работи с над 4900 големи мултиционални корпорации, фирми за управление на частен капитал и други предприятия от всички икономически сектори.

От началото на финансовата криза през 2008 г., редица банки в цяла Европа са получили ликвидна подкрепа. Примери за банки в еврозоната, получили ликвидна подкрепа от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) чрез операции за дългосрочно рефинансиране според публични източници включват HSBC, Unicredit, Intesa Sanpaolo, Danske Bank и BBVA. Унгарски (2010 г.), полски (2009 г.) и словенски (2009 г.) банки също са получили ликвидност чрез схеми по предходната правна рамка.

Какви са изискванията към банките за да се квалифицират за предоставяните на помощи?

Най-важното изискване е, че схемите за ликвидност са приложими само към платежоспособни банки (т.е. банки, чийто баланс е достатъчно капитализиран, за да издържи на загуби, дори и при неблагоприятни пазарни условия). С други думи, за да бъде една банка допустима за получаване на ликвидна помощ от държавата, не бива да има никакви притеснения относно нейната платежоспособност (капитал). Съгласно Съобщението относно банковия сектор от август 2013 г., ликвидна подкрепа може да продължи да бъде временно одобрявана при изключителни обстоятелства, което изисква представяне на План пред Европейската комисия.

Каква е принципно подкрепата на ЕК за българската банкова система?

Европейската комисия одобри схема за подкрепа на ликвидността на банките в България като предпазна мярка, за да се осигури достатъчно ликвидност в банковия сектор след спекулативните атаки от юни/юли, призоваващи клиентите да изтеглят депозитите си. Тези събития създадоха ликвидни напрежения, които имаше риск да се разпространят и към други институции. В резултат, ЕК разреши на българската държава да предостави кредитна линия от 3,3 млрд. лева на банковата система, за да се гарантира необходимата и пропорционална ликвидност за запазване на финансовата система вследствие на външни, несвързани с банките събития.

За какво би могла да се използва помощта за ликвидна подкрепа?

Ликвидната подкрепа служи за временно подпомагане на краткосрочното финансиране на банките в периоди на пазарни сътресения. Тя допълва другите източници на краткосрочно финансиране, достъпни за банките, най-често под формата на клиентски депозити или средства от междубанковия пазар.

Рестрикциите от предоставената помощ от ЕК важат ли и за ликвидната подкрепа?

Най-общо казано, подобни ограничения важат за помощта, предоставяна от ЕК и за ликвидната помощ предоставяна от държавата (т.е., допустими са само платежоспособни банки). След Съобщението относно банковия сектор от август 2013 г., допълнително ограничение за получателите на ликвидна подкрепа е изискването за представяне на план.

В Европа как се разрешават ликвидните проблеми на банките?

В цяла Европа банките решават ликвидните си проблеми чрез адаптиране на своите баланси към новата пазарна реалност след 2008 г. Европейските банки насочват усилията си към увеличаване на депозитната база, като в същото време коригират размера на кредитите си до устойчиви нива. Регулаторите играят активна роля в осигуряване на спазването от страна на банките на устойчиви коефициенти на финансиране и ликвидност, като Коефициента на ликвидно покритие (LCR) и Нетния коефициент на стабилно финансиране (NSFR).

Вярно ли е че е забранено на банки с ликвидна помощ да рекламират свой продукти?

Не. Банките, получаващи ликвидна помощ, могат да продължат да рекламират своите продукти. Правилото е, че получателите на тази подкрепа нямат право изрично да се позовават на държавната подкрепа в своята реклама за целите на привличане на нови клиенти и бизнес, тъй като това се приема като високо конкурентно предимство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА