Last news in Fakti

15 Август, 2014 14:37 1 704 0

Промените в БЕХ за по-голяма ефективност /Обновена/

  • промените-
  • бех-
  • ефективност-
  • христозов

С договора с Уестингхаус рискува държавата, от Южен поток трябва да измъкнем максимални ползи

Председателят на Борда на директорите на Българския енергиен холдинг Георги Христозов ще бъде заменен от Антон Павлов, заместник-министър в с ресор "Енергетика", потвърди служебният енергиен министър Васил Щонов при представянето на екипа си.

По думите му смяната е нужна, за да се подобри ефективността на държавното дружество. Христозов остава в борда на директорите в „Марица Изток 2”. На въпрос как той е отстранен от БЕХ за да се подобри ефективността, а остава в „Марица Изток 2” няма ли и там това да доведе до неефективност, Щонов не пожела да коментира с отговор: „Следващият въпрос”.

Васил Щонов потвърди дефицита от 3 млрд. лева в енергетиката. Той не успя да прогнозира дали през октомври цената на тока ще се покачи и с колко, тъй като цените на електроенергията у нас се определят от ДКЕВР.

До две седмици ще заработи енергийният борд, а през следващата седмица ще са ясни имената на хората, които ще влязат в борда.

Щонов представи пред медиите тримата свои заместници. Антон Павлов ще отговаря за енергeтиката, Ирена Младенова - за икономиката и ОП "Конкурентоспособност", а досегашният заместник-министър Бранимир Ботев ще продължи да отговаря за туризма.
Щонов направи паралел между договора с Уестингхаус за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” и Южен поток. Според Щонов стойността на строителството на нова мощност ще бъде равна на 15% БВП на страната. Това е голям риск за държавата. Нужно е да се извърши експертна оценка на риска, което няма да стане в рамките на мандата на служебното правителство. Относно Южен поток Щонов заяви, че всички вярват в Южен поток, като при него риска за държавата е по-малък, но се стремят да измъкнат максимални ползи за страната ни.

Относно решението на Върховната рада в Украйна да се вземат рестриктивни мерки относно пропускането на природния газ в Европа, което ще засегне България и още 15 държави, страната ни разчита на хранилището в Чирен. Според енергийния министър, позовавайки се на данните от експертите, на 75% е пълно хранилището ни в Чирен, което в зависимост от климатичните условия при по-топло време ще ни стигне за 120 дни, ако се стигне до такива рестрикции от Украйна. В момента се търсят средства Чирен да се напълни максимум, което ще увеличи гаранцията. За доставката на газ Гърция е единствения бърз начин, но все още се обсъжда от къде да се Затова е нужно завършване на междусистемните газови връзки, най-вече тази с Гърция.

Ирена Младенова, която ще ръководи ресор икономика, е заемала сходна позиция в предишното служебно правителство и е доказан експерт по икономическите въпроси и работата с Оперативна програма „Конкурентоспособност“, категоричен бе министър Щонов. Младенова подчерта, че ще работи по три основни задачи в сферата на икономиката. Първата е изпълнение на настоящата оперативна програма „Конкурентоспособност“, където има притеснителни сигнали от бенефициенти и партньори.  Ще разработим план за действия за ефективното приключване на настоящата програма. Втората задача пред нас е подготовката за стартирането на Оперативната програма за следващия програмен период „Иновации и конкурентоспособност“. Получихме коментарите на Европейската комисия и бързо ще отразим промените, за да подготвим текста. Успоредно работим по изготвянето на документите, за да стартира, след като бъде одобрена. Третият важен момент според Младенова е финализирането на Стратегията за интелигентна специализация, която е важна за икономиката и връзката с науката, бизнес и образованието.

Антон Павлов, който поема ресор енергетика, е с дългогодишен опит в сектора. Работил е в ЧЕЗ, НЕК и в Комитета по енергетика. По думите на Антон Павлов най-важно е да се осветли реалното състояние на сектор енергетика и държавните дружества да се управляват прозрачно. Ще започнем от прозрачност на търговете за продажба на ел. енергия, категоричен бе той.  На второ място е осигуряване на ефективната работа на енергийния борд, така че от него да се постигнат съгласие и работещи решения. Завършване на междусистемните газови връзки е също сред важните ангажименти, като връзката с Гърция е приоритетна. И не на последно място по важност е подготовка на енергийната система за зимата, подчерта Павлов.

За Бранимир Ботев Щонов заяви, че ще има отговорната задача да осъществи приемствеността в поетите ангажименти на МИЕ към насърчаване на туристическия бизнес. Ботев заяви, че в системата на туризма МИЕ ще продължи процеса на диверсификация, като експонираме България, предлагаща 5-те глобални туристически продукта - море, планина, еко и селски туризъм, културно-исторически туризъм уелнес и спа. Той подчерта значението на целевите пазари, които генерират основния туристически поток за страната. В момента са стартирали няколко глобални пазари за Европа и целеви за България. За първи път България ще има промоционална програма съвместно с БиБиСи за развитието като дестинация. Ботев съобщи, че за да се отговори на въпроса как да направим България по-обичана от българите, се подготвя целева програма за вътрешния туризъм.

 


 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА