Last news in Fakti

20 Август, 2014 15:39 1 130 3

Млади фермери протестират заради липса на финансиране

  • млади-
  • фермери-
  • протестират-
  • липса-
  • финансиране

Повече от 2 хил. проекта остават без финансово подпомагане, а авторите им, които са теглили кредити, за да ги изпълнят, ще фалират, казаха от неформалната организация Кауза Млад фермер

Млади фермери, чиито проекти няма да бъдат финансирани по Програмата за селските райони, протестират пред земеделските служби в областните градове. Повече от 2 хиляди проекта остават без финансово подпомагане, а авторите им, които са теглили кредити, за да ги изпълнят, ще фалират. Това обявиха пред БНР от неформалната организация "Кауза Млад фермер".

Повече от година младите фермери напразно очакват да бъде разкрит прием по Мярка 112 – "Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за селските райони. Заради щедрите обещания на предишното правителство, че мярката ще бъде отворена, бяха подготвени около 2700 проекта и повечето от фермерите теглиха кредити, за да ги изпълнят. Сега тези заеми трябва да се връщат, а вчера стана ясно, че пари няма. Мярката ще бъде отворена едва през януари, с все още неясен бюджет.

Това означава, че 2100 проекта изгарят, а авторите им, чиито регистрации изтичат в края на годината, няма да могат да кандидатстват повече. Единственото, което може да се направи, е да се кандидатства за по-голям бюджет за слеващия програмен период, обещал е служебният министър на земеделието Васил Грудев.

Около 20 млади земеделски производители се включиха в протеста в Търговище.

Намерението на младите фермери от Лудогорието да протестират днес пред Фонд „Земеделие“ в Разград пък претърпя провал. Земеделските производители, които са ощетени заради нереализирани проекти в Разградско, са около 10. Хората обаче са ангажирани със селскостопанска работа и не успяха да се организират. Това каза един от недоволните земеделски производители.

И в Шумен пред областната дирекция на Държавния фонд „Земеделие” протестиращи не се събраха.

Млади фермери от Варна и областта също протестираха пред сградата на Държавен фонд "Земеделие"  Доряна Дончева, която има 125 пчелни кошера, каза, че се е надявала да получи средства, за да може да развива своя бизнес. Инвестирала е сериозна сума пари, за да може да отговаря на условията.

"Разочаровани сме, защото никой не ни финансира", казва тя.

По информация на Областната служба по земеделие във Варна 160 млади фермери са били подали документи през миналата година. Тази година са над 140.

Протестът на младите фермери от Пловдив също едва не се провали, заради липса на протестиращи. На сборния пункт пред Областната служба на Държавен фонд „Земеделие” дойдоха трима-четирима души.

Междувременно Националната асоциация на младите фермери в България заяви, че не подкрепя протестните действия на младите фермери. Според председателя на Асоциацията Димитър Димитров проблемът с неразплатените средства по проектите е от една година.

Димитров каза още, че настоящото ръководство на фонд "Змеделие" прави всичко възможно да се предвижи процедурата с предоговорирането, но не носи отговорност за предходните провали. Той помоли за повече търпение, защото държвата полага усилия проблемът да бъде решен в рамките на следващите един-два месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    3 1 Отговор
    Ами тъй ша е тя.
  • 2 Бай Иван

    1 1 Отговор
    Е за какво реват, да не би другите да получаваме нещо? Да си гледат там посевите и като нямат сметка да отиват на работа в някой завод! Ми да такъва ша я я!
  • 3 автомобилист

    0 0 Отговор
    ако вси4ки земеделци спрат да работат кво ша си турите на масите ,болтове и гайки? Във вси4ки европеиски страни земеделието е субсидирано от държавата.Що за на4ин на мислене имаме ?