Last news in Fakti

22 Август, 2014 09:55 2 408 2

Каролев: Прокурори са участвали в режисираната паника около КТБ

  • владимир каролев-
  • ктб-
  • стоян александров

Според него няма как банката да отвори на 21 септември

„Прокурори са участвали в режисираната паника около КТБ”, каза в „Здравей, България” по Нова телевизия икономистът Владимир Каролев.

По думите на Каролев три одиторски фирми ще оценят капиталовата адекватност на банката и ще излязат с цифра. „Много е важно каква ще е тя. Ако цифрата е отрицателна, моментално се минава към фалит и се започва с осребряване на активите на банката, след което се изплащат парите”, обясни експертът.

„Аз не съм съгласен с това. Дори резултатът от този одит да е силно отрицателен, ще се появи капиталова дупка, която, преди да се пристъпи към несъстоятелност, може да се запълни”, каза финансистът Стоян Александров.

Той смята, че преди това трябва да се направи всичко възможно този отрицателен капитал да бъде попълнен. Това може да стане от действащите акционери, за сметка на депозитаря в банката, или от трети лица. „Проблемът с капитала се решава, но остава проблемът с ликвидността. В деня, в който банката отвори, тя веднага ще бъде затворена, тъй като няма да има пари”, каза той.

По думите му е твърде възможно банката да не бъде спасена, при положение, че няма работещо правителство и парламент.

Според експертите не е реалистично банката да бъде отворена на 21 септември.

„Няма реалистични срокове за отварянето на банката”, каза Каролев. По думите му финансовата институция не е източена и е това е лъжа. „Това е паника, предизвикана от прокурорски и журналистически изказвания”, добави той.

„Няма как да се изнесат с чували 206 милиона лева”, заяви Каролев и добави, че много хора са повярвали, защото прокуратурата е съобщила тази новина.

Стоян Александров беше категоричен, че в банката има нарушения, че част от кредитите са към свързани лица, но това не означава лоши кредити и фалит на банката.

Каролев е на мнение, че няма риска за банковата система след случилото се с КТБ. „Има три законови причини за печатане на банкноти. Първата е когато се унищожат банкноти от използването им. Втората е когато електронни пари се превърнат в налични. Третата причина е да се увеличи стратегическия резерв на БНБ. Тези пари обаче не отиват в обръщения.Тази поръчка няма никаква връзка със случващото се в КТБ”, обясни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 0 Отговор
    Абе тоя пак се изказва бе...Егати
  • 2 Един друг

    0 0 Отговор
    Егати финансиста е тоя Владо... Не прави разлика между число и цифра. Отрицателна цифра е неговият принос в световната наука.