Last news in Fakti

22 Август, 2014 19:32 1 184 0

НЕК и Булгаргаз са най-големите длъжници на БЕХ

  • бех-
  • нек-
  • булгаргаз

В момента НЕК дължи над 2,9 млрд. лв. на производителите на ток, доставчиците си и банките

Държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) има да получава над 1,45 млрд. лева от дъщерните си дружества, показва отчета на групата за първите шест месеца на годината.

БЕХ завършва първото полугодие с печалба от 48,1 млн. лв., което с 86% по-малко от юли 2013 г. Причината са по-малкото събрани дивиденти заради лошото състояние на дъщерните дружества на холдинга, както и по-малкото приходи от консултации на същите тези дружества.

Над 1,2 млрд. от тази сума са заеми на Националната електрическа компания (НЕК).

Холдингът е консолидирал вземането от енергодружеството в десетгодишен кредит с четиримесечен гратисен период и лихва от 4,49% на годишна база.

Заемното предложение вече е одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но предстои и разрешение от министерството на икономиката.

Междувременно стана известно, че двойна проверка в започнала в Националната електрическа компания (НЕК). Финансовото състояние и изпълнението на инвестиционната програма на дружеството ще се инспектират от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В същото време ще се прави и проверка на плащанията на компанията. Тя е по заповед на вицепремиера Екатерина Захариева. Повод за нея са сигнали, че дружеството избирателно е плащало на част от длъжниците си за сметка на други, отбелязва в. „Труд“.

В момента НЕК дължи над 2,9 млрд. лв. на производителите на ток, доставчиците си и банките.

Дружеството регистрира загуба от близо 146 млн. лв. за 2013 г. Сумата щеше да е с 200 млн. лв. по-голяма , ако НЕК не беше получил заем от собственика си БЕХ.

Вторият по големина длъжник на БЕХ е „Булгаргаз“.

През първото тримесечие на годината холдингът майка е откупила дълг от 119,82 млн. лева на „Топлофикация София“ към газовото дружество.

Дружествата от групата на БЕХ ЕАД са в основата на енергийния сектор в България, като общо произвеждат над 60% от електроенергията в страната от микс от ядрени, лигнитни и хидро енергийни източници и гарантират доставките на природен газ и въглища. С работна сила от над 20 000 души БЕХ Група се стреми към постигане на оперативна ефективност и осигуряване на устойчива енергия в България и региона.

Консолидираните приходи на холдинга за 2013 г. са в размер на 5.6 млрд. лева, като дружеството притежава и управлява активи на стойност 14.8 млрд лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА