Last news in Fakti

26 Август, 2014 10:47 5 006 5

Читателят пита: Какво да направя, ако са ми продали дефектна стока?

  • читателят пита-
  • продали-
  • дефектна стока

Ако стоката, която сте закупили, се окаже дефектна, можете да предявите рекламация в срок до две години. Това твърдят експертите от Комисията за защита на потребителите в отговор на въпрос на читателя какво да направя, ако са ми продали дефектна стока. 

Имате право най-малко на безплатна поправка или замяна. Ако една от тези две опции е невъзможна или непрактична, следва да поискате връщане на парите или отстъпка от цената. Новите промени на Закона за защита на потребителите Ви дават право след три рекламации чрез извършване на ремонт в рамките на срока на гаранцията да изискате от търговеца разваляне на договора и възстановяване на заплатената от Вас сума.
Рекламация за услуга можете да предявите до 14 дни от откриване на несъответствието й с договореното.

Какво още е важно да знаете, когато предявявате рекламация?

Задължително пазете касовата бележка или гаранционната карта за продукта, тъй като ще ви е необходима при предявяване на рекламация, както пред търговеца, така и пред контролен орган.

Рекламацията се предявява първо пред търговеца, от който е закупена. 

Изисквайте непременно търговецът да впише жалбата Ви в регистъра за рекламации, тъй като от този ден започва да тече едномесечният срок, в който той трябва да се произнесе по нея. Настоявайте да Ви бъде издаден документ с датата, вида на стоката, номера, под който рекламацията е вписана в регистъра и подпис на лицето, което я е приело.

Ако не успеете да постигнете споразумение с търговеца, имате възможност за следваща стъпка – подаване на жалба в Комисията за защита на потребителите.

Двугодишният гаранционен срок спира да тече през времето, в което стоката Ви е в сервиза за ремонт.

Вие можете да загубите правото си на рекламация, ако има изрично изискване стоката да се монтира или инсталира от търговеца или от упълномощен от него специалист, а не сте го спазили.

Освен двугодишната гаранция, която се дава от Закона за защита на потребителите, търговецът може да предостави и търговска гаранция. Възползвайте се от нея, ако е с по-добри условия за Вас от законовата!

Имате право да предявите иск в съда за обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Законът не дава две годишна гаранция (никъде не го пише това), законът не може да гарантира нищо, тъй като гарантирането е волеизявление на производителя или търговеца. Просто законът дава право на рекламация и то срещу продавача (гаранцията си е отделно ако такава е предоставена), ако в 2 годишен срок от доставката се прояви несъответствие с договореното. Това не е само дефект, а и например стоката се окаже с параметри, които не са верни или липсват. Бърка се редовно гаранцията от срока в който може да се предяви рекламация-този срок е 2 г. Когато се приемаше този текст именно това бе идеята-не продавача да те разкарва да ходиш по сервизите, а той да е този който да се натовари с тази задача-от него си я купил. Друг е въпросът, че много вериги си имат собствена сервизна база и дали ще се позовеш на гаранцията или на отговорността на продавача за проявеното несъответствие е все тая.

    Коментиран от #2

  • 2 comment

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Случвало ми се е да търся гаранция и да е опърничав търговеца. Веднага щом му обещая да завлека ТВ екип от някое предаване, което се занимава с подобни умници, да го питат пред камера, защо точно този продукт ей тъй някак си нямало как да ми подмени или ремонтира и запява друга песен. Безотказно е.

    Коментиран от #4

  • 3 Адолф Хитлер

    1 1 Отговор
    Не се ли се замислял ,че този мъж за да има частен биснес е не кой да е и , ще ти свети маслото после както се казва?
  • 4 Адолф Хитлер

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "comment":

    За теб става дума!
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Детските играчки имат ли гаранция?