Last news in Fakti

27 Август, 2014 10:10 1 047 2

Щонов: Плавно поскъпване на тока за няколко години

  • ток-
  • нек-
  • бех

Системата е управлявана нехайно и непоследователно твърде дълго време, коментира служебният енергиен министър

Плавно повишаване на цената на тока в продължение на няколко години може да възстанови баланса в енергийната система. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов в предаването „Тази сутрин” по bTV. Той беше категоричен, че увеличение на цената на електроенергията трябва да има, но не се ангажира с числа, защото анализите на министерството не били готови, а и крайното решение е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

По думите му, Националната електрическа компания (НЕК) ще има 1 млрд. лв. загуби само за последната година, което ще увеличи дълговете му на 4 млрд. лв. „Интересно е, че 1 млрд. лв. задължения се натрупват за една година. Ако има компания, чиито дългове надвишават приходите, става дума за тежка финансова ситуация”, отбеляза Щонов и подчерта, че за излизане от кризата са необходими „тежки и последователни мерки”.

Според него е необходимо плавно повишаване на цената на тока, въпреки че увеличение с 50% би могло да върне баланса за една година. „Няма смисъл хората да плащат толкова, дори да са съгласни, защото без реформи, системата пак ще задлъжнее”, коментира Щонов.

„ДКЕВР ще реши с колко да поскъпне токът, трябва да стане плавно и постепенно. След като приключат анализите, ще направим препоръка, но регулаторът ще реши. Много по-важно е реформирането на сектора”, подчерта многократно Щонов.

„Секторът е в тежко финансово състояние заради редица непоследователни решения, вземани през последните 10 години. Енергетиката е била нехайно управлявана много дълго време”, допълни служебният енергиен министър.

Илко Желязков, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни.

Това каза пред бТВ служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той заяви, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов, и всички освободени до момента не са си вършели добре работата.

Илко Желязков, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни.

Това каза пред бТВ Васил Щонов. Той заяви, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов, и всички освободени до момента не са си вършели добре работата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змей Горянин

    2 0 Отговор
    Вдигайте цената, вдигайте, ще се довдигате скоро.
  • 2 Ghost

    0 0 Отговор
    А някъде няма ли планово вдигане на заплатите за няколко години ?
    Та барна и ще ти клъцна гръкляна !
    Хората в тая държава едва оцеляват с тия малки заплати и високи сметки и скъпи продукти та само това ни трябва.