27 Август, 2014 13:25 1 501 1

Кабинетът поиска оставки в ДКЕВР (обновена)

  • дкевр-
  • ток-
  • енергийния борд-
  • васил щонов-
  • георги близнашки

Въпросът е как да се минимизират загубите и каква цена ще плати обществото

Кабинетът поиска оставки в ДКЕВР (обновена) - 1
Снимка: АП/ БТА

Служебното правителство поиска оставката на трима членове на ДКЕВР, включително на председателя Боян Боев, обяви служебният енергиен министър Васил Щонов след заседанието на правителството. Поискани са още оставките на Лиляна Младенова и Еленко Божков, а Щонов допълни, че доколкото зависи от него, би поискал и други оставки. Има хора в енергетиката, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор 10 години, коментира той.

„Комисията трябва да работи при пълна прозрачност и да взема решения в интерес на българските граждани“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той бе категоричен, че в ДКЕВР трябва да бъдат назначени експерти, за да се гарантира, че за в бъдеще няма се да взимат незаконосъобразни решения.

Вицепремиерът Екатерина Захариева допълни, че тримата, на които са поискани оставките, са казали, че до четвъртък ще помислят дали да я ги дадат. Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК председателят да се посочва поименно като пример за лошо политическо назначение, подчерта тя.

На 4 април 2014 г. еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер е информирал тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не упражнява правомощията си безпристрастно. В писмото Йотингер подчертава, че не са изпълнени препоръките на Европейската комисия, които бяха дадени при предходния служебен кабинет.

„Назначението на председателя на ДКЕВР направо от БЕХ не допринася за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора“, се казва още в писмото на еврокомисаря от 4 април тази година.

За нас е неприемливо да има драстичен скок, затова предупреждавам ДКЕВР да се вслуша в Енергийния борд. В Държавната комисия направиха твърде много грешки през последните една-две години, коментира пък служебния премиер Георги Близнашки.

Според него цената на тока трябва да расте плавно, с приемливи за обществото темпове. Същата теза изповяда пред сутрешния блок на bTV и Васил Щонов.

Близнашки определи ситуацията в енергетиката като тежка. Общо задълженията на НЕК към момента достигат 3 млрд. и 800 млн. лв. Необходими са спешни мерки, експертите дават мрачна картина, необходим е нов ценови модел.

Дълго време се взимаха непоследователни решения, като задържане на цените, ДКЕВР е длъжник на обществото, направиха се твърде много грешки, заяви Близнашки и добави, че всичко това ще бъде разисквано в Енергийния борд.

Според него, въпросът е как да се минимизират загубите и каква цена ще плати обществото заради грешките и слабостите, които са допускани в тази сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GHOST

    0 0 Отговор
    ДА ВИ Е.А М.....А ЗАЩО ВИНАГИ ОБЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ЗА ВАШЕТО ЖАЛКО СЪЩЕСТВУВАНЕ!!!!!!