Last news in Fakti

28 Август, 2014 14:02 1 062 2

Служебният кабинет прехвърля тежестта върху потребителя в енергетиката

  • служебният-
  • кабинет-
  • прехвърля-
  • тежестта-
  • потребителя-
  • енергетиката

Таско Ерменков и Явор Коюмджиев на пресконференция на БСП

След като беше прекратена от правителството на Орешарски политиката на ГЕРБ днес продължава насочена към прехвърляне на всички тежести и отговорности в сектор енергетика върху крайния потребител – върху мен, вас и вашите семейства. Това заяви на пресконференция в централната на БСП водачът на листата на „БСП лява България” за област Сливен Таско Ерменков. Той подчерта, че най-лесният начин, по който можеш да решиш едни тежки проблеми, е да натовариш цената и да накараш обикновения гражданин да я плаща.

По думите му е много по-сложно и изисква значително повече национална отговорност и социално съчувствие, тази политика да бъде направена и балансирана, така че по системата всеки да си носи тежестите и всичко това да става за сметка на свръхпечалбата, която се трупа в тази система от определени личности.

Ерменков припомни, че вчера излязла в медиите една информация за това, че са искани оставките на членовете на ДКЕВР, един орган, който е мандатен – има определено време и срок, за който се назначава от регулярно правителство, излъчено от редовен парламент. „В момента се правят опити  за подмяна на един независим регулатор от едно служебно правителство, чийто правомощия са единствено и само да проведе изборите и да разплаща дейности, които са необходими. То няма право нито да прави политики, нито да прави стратегии”, категоричен бе Ерменков. Според него по този начин се прави опит и последната бариера, която стои пред разграбването на българската енергетика и в защита на българския потребител да бъде премахната – да бъде състава на ДКЕВР с послушковци. Той изрази надежда това да не се случи.

Явор Куюмджиев: Служебният кабинет е отрядът за мръсни поръчки на Бойко Борисов

Едно от събитията, които искам да коментирам, е обявеното вчера от служебния говорител на партия ГЕРБ Васил Щонов, потенциално увеличение на цената на тока с 50% в следващите години. За нас това е поредното доказателство, че сегашните управляващи – служебният кабинет или служебните говорители на ГЕРБ, са всъщност отряда за мръсни поръчки на Бойко Борисов за изпълнението на политиките на ГЕРБ неправомерно, тъй като те не са влезли във властта чрез избори. Това заяви Явор Куюмджиев, водач на листата на коалиция „БСП лява България“ в Търговище, на пресконференция в централата на партията.

Според него това е  доказателство и за факта, че тези управляващи и техните ментори от ГЕРБ, всъщност са лобистите и защитниците на интересите на едрия капитал, т.нар. инвеститори в енергетиката, които да продължат да печелят несъразмерно огромни суми за сметка на всички български граждани. „Логиката за всичко това е много проста. Ако се решат двата основни проблема на българската енергетика, а именно дългосрочните договори за изкупуване на енергия от ВЕИ-та и т.нар. американски ТЕЦ-ове, цената на тока може да не се вдигне въобще“, категоричен е той. По неговите думи дефицитът от 1 млрд.лв в системата го има, но той е предизвикан точно от тези два източника на електроенергия. „30% от разходите в системата отиват за заплащане на енергията от ВЕИ, които доставят само 5% от електричеството. Ние направихме опит да решим тези проблеми, като декември месец м.г. въведохме 20% допълнителна такса върху приходи на слънчеви и вятърни централи, но тя беше отменена преди месец от КС по жалба на Плевнелиев, който е също част от тази задкулисна схема за източване на българската енергетика или на българските граждани“, допълни Куюмджиев.

Членовете на Енергийния борд ще защитават интересите на капитала, който ги е изпратил там
Другата тема, която народният представител от 42-то НС засегна, е създаването на т.нар. Енергиен борд. „Нещо, което ние намираме за абсурдно и допълнително доказателство за опита за подмяна на легитимните политики в енергетиката. Кой е избрал тези хора? Как те ще влязат в т.нар. Енергиен борд? Кого представляват освен корпоративни интереси?“, попита той и обясни, че в него влизат представители на ЕРП-тата, на слънчевите централи, на вятърните централи, на американските тецове, а държавната енергетика ще има един-двама представители. „Естествено, че ще защитават интересите на капитала, който ги е изпратил там“, каза той. Според него това е нарушение на основни демократични принципи. „Кой позволява на служебното правителство да надвишава брутално правомощията си и да се опитва да подменя легитимно разписани в законите на страната институции и техните правомощия?“, попита той. Куюмджиев обясни, че Министерство на икономиката и енергетиката е единственото, което по законите може да управлява политиките в сектор енергетика, а ДКЕВР е тази, която може да определя цените и да извършва стратегическото управление на сектора в съответния ценови период. „На базата на какви правомощия тези права ще бъдат отнемани от някакъв, според нас, изцяло нелегитимен орган“, коментира той и допълни, че се чува тезата, че там щяло да бъде база за разговори да се намери общия баланс. „Него го има. Общият баланс между интересите на всички участници в пазара, включително и на т.нар. инвеститори, е вдигането на цената, не с 50%, а с два пъти трябва да я вдигнат и всички ще бъдат много щастливи и ще печелят много пари, освен българските граждани, които ще трябва да платят сметката“, заяви Куюмджиев.

Цялата отговорност за всичко, което се случва в енергетиката, е на това правителство

„Много е важно да подчертаем, че цялата отговорност за всичко, което се случва в момента и което ще се случва в енергетиката, е на това правителство. Като доказателство ще кажа, че е много вероятно днес или утре и последният член на съвета на директорите на БЕХ да бъде уволнен и на негово място да бъде назначен Владимир Денчев, той е дясната ръка на предишния шеф на БЕХ Михаил Андонов, от квотата на ПП ГЕРБ“, заключи Явор Куюмджиев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змей Горянин

    2 0 Отговор
    Някои хора са осъдени да правят цял живот едни и същи грешки или, по-скоро, да не си правят правилните изводи. Явно Бойко Борисов е от тези хора и партията му е осъдена да се разпадне с гръм и трясък - протестите през 2012 на нищо не са го научили.
  • 2 Александър Йорданов

    0 0 Отговор
    Коюмджиев, това, че е така така е, но Вие явно не познавате вашите кадри в енергетиката или се правите, че не ги познавате!