Last news in Fakti

28 Август, 2014 19:42 1 410 0

Удължен е срокът за договаряне на минималните осигурителни доходи

  • бтпп-
  • прагове-
  • договаряне

Към момента има подписани споразумения в 39 от 85 икономически дейности, в които работят близо половината от осигурените работници и служители

Продължава процесът по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между синдикалните и работодателските организации, дори за “нула увеличение”. Това стана ясно на заседанието на работната група по определяне на МОД, състояло се вчера в Министерството на труда и социалната политика. Преговорите за МОД-2015 ще продължат до стартиране на бюджетната процедура за 2015 г., съобщават от БТПП.

Към момента има подписани споразумения в 39 от 85 икономически дейности, в които работят близо половината от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности е 4.25%.

Най-висок ръст на МОД е определен в споразуменията за браншовете „Производство на електрически съоръжения“(12.6%), „Производство на изделия от други неметални минерални суровини“(12.5%), „Въздушен транспорт“(12%), „Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти“(11.3%).

Подписаните споразумения, в които се предвижда запазване на МОД и за следващата година, са в икономическите дейности „Производство, пренос и разпределение на електрическа енергия“, „Строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти“, „Строителство на преносни и разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи“.

Фактът, че не е постигната договореност за значителен брой икономически дейности, е показателен, че механизмът за непрекъснато нарастване на средствата за фондовете на обществено осигуряване е неудачен. Нарастването на осигурителният доход води след себе си като ефект свиване на дейността на малките и средни предприятия и освобождаване на нискоквалифицираните работници.

Позицията на Българската търговско-промишлена палата е категорична, че всяка административна принуда за увеличаване на МОД в икономически дейности, в които няма или нe може да има споразумения, е във вреда и на работниците, и на самата икономическа дейност. Увеличаването на минималните осигурителни прагове води до сив сектор и увеличаване на безработицата. В дългосрочен план, като цяло, този подход би следвало да отпадне.

Тази позиция се изразява и от Европейската комисия, и от Международния валутен фонд.

БТПП се надява с общи усилия да се постигнат балансирани решения за ограничаване на сивата икономика, повишаване устойчивостта на осигурителната система и гарантиране на справедлив и достоен труд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА