Last news in Fakti

29 Август, 2014 09:47 1 391 4

Служебният кабинет търси възможност за частичен достъп до всички депозити в КТБ

  • служебният кабинет-
  • възможност-
  • частичен достъп-
  • депозити-
  • ктб

В момента се оценява кредитния портфейл на банката

Служебното правителство препоръчва поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност. „Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа”, подчерта служебният министър на финансите Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Той обяви още, че се търси възможност за частичен достъп до всички депозити – независимо дали са под или над гарантирания праг от 100 000 евро или 196 000 лв., в рамките на следващия месец. „Търсят се възможности, в рамките на ликвидността, за достъп до всички депозити – между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал”, увери Порожанов.

„Нашето желание е КТБ да заработи и да няма загуби на средства и изплащане на депозити, но правителството не решава съдбата на банката. Това, което в момента се извършва, е оценка на кредитния портфейл на банката, после ще се извършат одити дали има намаление на капитали. Надявам се да няма дупка”, заяви още служебният финансов министър.

Днес отново в различни градове на страната се очакват протести заради затварянето на банката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ktb

    0 0 Отговор
    искат да разкарат част от клиентите с суми до 100о лв пак другите кучета ги яли
  • 2 вложител

    0 0 Отговор
    ИСКАМ СИ ПАРИТЕ И НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ ДЪРЖАВАТА -МАФИЯ ЩЕ СПАСЯВА ИЛИ ФАЛИРА КТБ !!!
  • 3 Да ама не

    0 0 Отговор
    Писмата до ЕК и Протестите не се правят от дребните вложители с по 1000 - 3000лева. Така че този ход няма да намали напрежението.
  • 4 Ало тъпунгерите от БНБ

    0 0 Отговор
    Абе тия нормални ли са. Защо ЕК не се намеси, че тук ситуацията вече става страшна с тая ш...на банка. И проблема не е наистина тези с малките депозити.