29 Август, 2014 13:53 1 002 0

И гръцките банки ще получат подкрепа от ЕЦБ

  • гръцките-
  • банки-
  • подкрепа-
  • ецб

"Свежи пари" в размер на 20 милиарда евро очакват да получат гръцките банки от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщават гръцките вестници, пише "Дневник", позовавайки се на БТА. В България има сериозно присъствие на гръцки банки - ОББ, Пощенска банка, Алфа банк, Пиреос. В. "Етнос" пише, че такава възможност се открива, след като ЕЦБ е решила да даде глътка въздух на гръцката икономика. Това е станало след разговори на гръцкия финансов министър и на управителя на гръцката централна банка с пратеник на президента на ЕЦБ Марио Драги.

Изданието уточнява, че "свежите пари" се очертава да дойдат, след като ЕЦБ изключи гръцките банки от участие в нейната програма, предвиждаща предоставяне на ликвидност в размер на 400 млрд. евро на банките от еврозоната с цел подпомагане на икономиките им и най-вече на икономиките на страните от европейския юг.

В. "Катимерини" отбелязва, че първо в Париж, а след това в Атина ще се водят преговорите на гръцкото правителство с тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ). Според изданието Гърция отивала на тези преговори, след като е финализирала голяма част от исканията на кредиторите.

Правителствената говорителка София Вултепси казала, че останалите искания можело да се смятат за финализирани. Всички показатели сочат, че гръцката икономика не само се стабилизира, но и е тръгнала нагоре и това е нашият аргумент, за да можем да кажем, че сме спазили поетите ангажименти към кредиторите, допълнила тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА