Last news in Fakti

29 Август, 2014 22:05 1 178 4

МВФ отпусна нов транш от 1,4 млрд. долара заем на Украйна

  • мвф-
  • заем-
  • кредит-
  • втори транш-
  • украйна

Според експертите, без този кредит страната няма да може да избегне дефолта

Международния валутен фонд одобри отпускането на кредит в размер на 1,4 млрд. долара за Украйна. Това е втори транш от оздравителната програма на фонда за стабилизиране на икономиката и националната валута на страната, съобщи "Интерфакс".

Първият транш в размер на 3,2 млрд. долара бе получен в Киев в началото на май. Общият пакет за кредитиране е на стойност 17 млрд. долара, като оздравителната програма е разчетена за 2 години.

Първоначално вторият, третият и четвъртият превод на средства бяха набелязани за юли, септември и декември. Но в края на юни мисия на МВФ посети Украйна за корекции в програмата.

През юли рейтинговата агенция Standard & Poor's подобри прогнозата за страната от „негативна“ до „стабилна“. Дългосрочният и краткосрочният рейтинг в чуждестранна валута бяха потвърдени на предишното равнище - B-/B.

От агенцията поясняват, че помощта от МВФ може да стабилизира макроикономическата ситуация в Украйна. Говорителят на фонда Джери Райс заяви на брифинг във Вашингтон, че сумата на отделените средства може да бъде преразгледана, ако положението в украинската икономика се влоши и се наложат незабавни вливания на средства. Според Райс ситуацията там си остава неясна и непрогнозируема, ето защо е рано да се говори за окончателната сума на заемите, които ще бъдат предоставени.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че Киев разчита на средствата от МВФ, че този транш трябва да помогне за стабилизиране курса на гривната и че страната няма да може да издържи на валутен курс повече от 12 гривни за долар.

Според експертите, без този кредит страната няма да може да избегне дефолта, тъй като през годината в икономиката на Украйна се очаква сериозен спад, а да се намерят други надеждни източници на външно финансиране в такава ситуация не е възможно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Бабата

    3 0 Отговор
    Федералния резерв държи американския народ в позицията на крепостни селяни, посредством вечен дълг, инфлация и лихва, така Световната банка и МВФ изпълняват тази роля в глобален мащаб. Основната измама е проста! Поставяш една страна в дълг, или чрез собствената й недалновидност, или като корумпираш лидерите й. След това налагаш „условия“ или „политика на изменение на инфраструктурата“ често свеждащи се до обезценяване на валутата. Когато цената на валутата пада, с нея пада и цената на всички стоки които тя замества. Това прави местните ресурси достъпни за хищнически Държави на части от реалната им пазарна цена. Големи финансови съкращения за социални програми, обикновено включват образованието и здравеопазването, компрометирайки добруването и интегритета на обществото, оставяйки населението податливо на експлоатация.
    Приватизация на държавни фирми… Това означава, че важни за обществото системи могат да бъдат купени и управлявани от чужди корпорации, с цел печалба.
    Важно е да се разбере – Световната Банка е всъщност банка от САЩ, защитаваща US интереси, защото САЩ притежават правото на вето над нейните решения, като най-големия доставчик на капитал.
    И откъде банката е взела тези пари? Взела ги е „от въздуха“ чрез банковата система за частичен резерв. От стоте най-силни световни икономики, на базата на годишен БВП(брутен външен продукт), 51 са корпорации, 47 от тях са базирани в САЩ.

    Коментиран от #3

  • 2 Монго

    3 0 Отговор
    Към украинците-"добре дошли" в клуба на най-бедните европейци...
  • 3 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Али Бабата":

    Схемата е позната още с името,Убиец на държави.
  • 4 без думи

    1 0 Отговор
    Украинците взеха 3 милиарда заем от Русия,после си врътнаха дупарат и взеха 2 милиарда заем от ЕС. Не знам кой ще връща тези пари,но с тези заеми спокойно могат да си свалят гащите и да се наведат.