Last news in Fakti

31 Август, 2014 17:20 1 314 4

Патриотичният фронт готов за протести при ново "дупчене" на Добруджа за нефт и газ

  • добруджа-
  • каварна-
  • „патриотичен фронт – нфсб и вмро”-
  • американска компания-
  • дупчене-
  • въглищна газификация-
  • фракинг-
  • шистов газ-
  • протести

Служебната екоминистърка Светлана Жекова разрешила на американска компания да извърши проучване за добив чрез опасен метод

Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” иска спиране на всякакви новопоявяващи се проекти за добив на газ в района на Добруджа и спешна информационна кампания за ползите, загубите и опасностите.

Патриотичният фронт има готовност за протести в засегнатите райони, съобщиха от пресценътра на коалицията, според която новото разрешение за добив на газ със спорна технология може да се окачестви като опасен рецидив на безотговорност - след като българите ясно показаха, че не искат Добруджа да бъде дупчена.

Поводът за острата позиция на патриотите е Решение №28 от 26 август 2014 г. на служебната екоминистърка Светлана Жекова, с което се разрешава на американската компания "Парк плейс енерджи корп" да извърши проучване на нефт и природен газ край каварненското село Вранино.

Очаква се използваният метод за извличане на газ да е т.нар. въглищна газификация, при която се запалва въглищният слой. Опасенията са, че този метод е по-опасен дори и от прословутия фракинг, който се ползва при добива на шистов газ.

Според “Патриотичен фронт“ служебната екоминистърка e действала на тъмно. Хората заслужават да имат много повече информация. Според двете партии, преди всичко е нужна информация и прозрачност. Такива обаче засега липсват.

НФСБ и ВМРО са две от формациите, които в годините имат най-последователна позиция срещу опасните методи за проучване и добив в Добруджа.

Ако американската компания намери газ, разрешението може да прерастне в 35-годишен договор за ползване. Това означава, че служебното правителство за пореден път се опитва да взема решения, които надвишават правомощията и продължителността на управлението му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    1 0 Отговор
    За такива превишения се вкарва в затвора, нали има мораториум, писна ни от продажни чиновници. Вместо да си вършат работата искат само да лапат, да им преседне дано на тях и на Американците!!!!
  • 2 Възмутен

    0 5 Отговор
    Купувайте Руски газ на двойа цена. Вечна зависимост от Русия!
  • 3 по темата

    3 0 Отговор
    Продажния Фонд за Съединение на Б...ците се впуска в поредната пропаганда, с което да привлекат повече м...умници, които да ги вкарат в собата, че да седнат на софрата и да започне баш чорбаджията-олигарх - Винкел Ръждясов да продължава да се облажава без да му се търси сметка, как така борещото се срещу Дпс Дьомне (Винкела) е в договорка за продажба на Българска земя на подставени лица от турска страна.
  • 4 Нео

    1 0 Отговор
    Ама, като ги гледам на снимката - красавци са нали? А сигурно и умни.
    Боже, пази България