Last news in Fakti

1 Септември, 2014 12:05 2 892 2

Без мощни прахосмукачки в ЕС

  • прахосмукачка-
  • забрана-
  • 1 септември

Целта е да се намали консумацията на енергия

Без мощни прахосмукачки в ЕС - 1
Тази прахосмукачка вече не може да се продава в Европейския съюз

От днес във всички страни членки на Европейския съюз се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата.

Решението е част от законодателството в областта на "еко-дизайна" на Европейската комисия, приет през юли 2013 г. Целта е да се намали консумацията на енергия.

Съгласно новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват върху опаковката размера на електроенергията, която харчи уреда. Ще се използва 7-степенна скала, започваща от зелена буква "А" за нисък разход на електроенергия до червена буква "G" за висок разход на електричество.

Много потребители са недоволни от въвеждането на новите правила. Те твърдят, че пет от седем от най-популярните модели на прахосмукачки са оборудвани с двигатели с мощност над 1600 вата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 shupshup

    2 0 Отговор
    "Съгласно новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват върху опаковката размера на електроенергията, която харчи уреда. "
    Ако беше риза - ДА посочва се размера, но ако е ел. енергия - говорим за разход за единица време
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Въпроса е в друго. Сега забраняват прахосмукачки с определена мощност, после същото с колите ни. Преди време имаше и проблем с...шкембе чорбата. Та забрана за това, забрана за онова. Е, въпроса ми е след десеттина години какво ще ни е позволено да правим в ЕС...