2 Септември, 2014 15:01 1 342 4

Новият пакет санкции срещу Русия - готов до петък

  • санкции-
  • русия-
  • ек-
  • ес-
  • федерика могерини

Новият външен министър на Европа Федерика Могерини заяви, че в настоящия момент Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

Новият пакет санкции срещу Русия - готов до петък - 1
Снимка: АП/БТА

Новият върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност – Федерика Могерини, заяви, че икономическият блок ще вземе решение за новите санкции по отношение на Русия до петък, 5 септември. „Европейската комисия се готви да представи  предложение, то ще бъде формулирано утре и окончателно решение ще се вземе в петък“, заяви Могерини, цитирана от „Ройтерс“

В ЕК в момента се работи по новия пакет санкции, които ще включват ограничителни мерки в няколко сфери, вкл. отбрана, финанси, стоки с двойно предназначение и др. По-рано британските власти предложиха на Брюксел да се разгледа възможността за блокиране на руския достъп до банковата система SWIFT.

В интервю за италианското издание Corriere della Sera първият дипломат на Европа заявява, че в настоящия момент Русия повече не е стратегически партньор на ЕС. „В интерес на всички е държавите, споделящи едно географско пространство, да си сътрудничат. Но това не се случва – действията на руснаците са насочени в противоположна посока: към военна агресия и провокации“, коментира тя. По думите й, единственият начин за въздействие върху Москва остават санкциите. По-рано няколко източноевропейски страни обвиняваха Могерини за прекалено мекото й отношение към политиката на Путин.

Мнозина експерти смятат обаче, че санкциите вече не могат да повлияят на Русия. Някои американски сенатори са на мнение, че САЩ и техните съюзници трябва да преминат на ново ниво, напр. с доставки на оръжие за Украйна, тъй като икономическите санкции не са оказали ефект. В тяхната ефективност се съмнява, например, и полският външен министър Радослав Сикорски. Полският президент Бронислав Коморовски на свой ред настоява както за икономически санкции срещу Русия, така и за укрепване на източните граници на НАТО.

Руският президент Владимир Путин по-рано нареди да се ограничи вносът на стоки от държавите, въвели в началото на август санкции срещу Русия заради анексията на Крим: забраната важи за месо, млечни продукти, плодове, зеленчуци, риба, морски продукти, колбаси и др. от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan

    1 0 Отговор
    a taka bratia rusnatsi. vzemete im akula . sprete im vsishko.
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    То това все едно овцата да се опитва да санкционира и наказва вълк!Изобщо не им пука на руснаците от напъването на някои хора взели се много на сериозно ...
  • 3 Димитър

    0 0 Отговор
    Докато го правят този театър с Русия, Арабите ще им го "ту*** в крачка"...
  • 4 sertak

    0 0 Отговор
    Аз съм за руснака, единствен показал характер.