Last news in Fakti

2 Септември, 2014 19:53 820 0

Стабилизиране на енергетиката - основна задача на Енергийния борд

  • енергийния борд-
  • енергетика-
  • стабилизиране-
  • щонов

Първо заседание на новата институция

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи актуални данни за енергийния сектор у нас на първото заседание на Енергийния борд, проведено под ръководството на вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева.

„Основна задача пред енергийния борд е стабилизиране на енергетиката, както и гарантиране предвидимостта в сектора. Работата на борда трябва да бъде ефективна, да наричаме проблемите с истинските им имена и да обсъждаме дори и нетрадиционните решения“, подчерта Щонов.

По неговите думи всички заинтересовани страни - ДКЕВР, производители на електроенергия, асоциации трябва да постигнат консенсус, за да се подобри състоянието на сектора. „Проблемите няма да бъдат решени единствено чрез увеличение на цената на тока“, категоричен бе министър Васил Щонов. Според него повишаването на цената на Обществения доставчик следва да бъде съобразена с ефекта върху обществения интерес. През първото полугодие на 2014 г.  регулираният пазар губи 360 млн. лева.

„Енергийният борд трябва да бъде платформа за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни в сектор „Енергетика“  в търсене на възможности за преодоляване на кризата“. Това каза вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева при откриване на първото заседание на Борда. „Той ще начертае пътя за осъществяване на реформата и преструктурирането на сектора при ясни, балансирани и разбираеми правила и принципи“, допълни тя.

Като основна задача на Борда вицепремиерът определи анализа на състоянието на енергийната система, идентифицирането на основните рискове и предлагането на адекватни решения.

Дисбалансите в енергетиката вече взимат застрашителни размери. Те могат да доведат до колапс в системата, каза Екатерина Захариева. Често решенията са взимани без експертен потенциал и анализ и със съмнения за политически привкус, допълни тя.

По тази причина е наложително да бъдат предприети мерки за повишаване на капацитета на ДКЕВР.

По думите на Екатерина Захариева държавата трябва да осигури възможност за взимане на дългосрочни експертни решения в сектор Енергетика на основата на професионален и прагматичен диалог между всички заинтересовани страни. Именно в това е ролята на енергийния борд, който трябва да постави основата на този диалог и така да гарантира работещ сектор на поносими за потребителите цени, опазване на околната среда и равнопоставеност на участниците.

За да бъде подобрено състоянието на българската енергетика ще бъде направен анализ на инвестициите, тъй като високите инвестиции водят до икономически непоносими цени.

Всички участници в  Енергийния борд се обединиха около необходимостта да се представят обективни данни пред обществото и да се разчита на мнението на експертите в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА