Last news in Fakti

3 Септември, 2014 08:43 1 317 2

Токът ще скочи заради грешка в бюджета

  • еvn-
  • нек-
  • герб-
  • валентин николов-
  • електроенергията

Според анализите на ГЕРБ, увеличението на цената на електроенергията няма да е никак малко


"Нашият анализ за жалост показва, че ще има увеличение на тока и то няма да е малко”, заяви в "Здравей, България" по Нова ТВ Валентин Николов от ГЕРБ по повод на исканото увеличение на електроенергията от ЕVN с близо 18% от 1 октомври.

"Ние намалихме цената на тока, защото намерихме тези резерви, които ЕVN пропускат да кажат. Те пропуснаха да кажат и че 6 години имаха уюта да имат 16% гарантирана печалба”, заяви от своя страна Таско Ерменков от БСП.

"ЕVN не иска 18%, а около 12% за тях. Останалото увеличение е в полза на НЕК за компенсиране на една грешка, която бе допусната в края на миналата година при формирането на бюджета и въвеждането на една такса върху само част от възобновяемите енергийни източници. Тези пари в момента трябва да бъдат връщани”, обясни Ерменков.

По думите му именно заради тази грешка сега токът трябва да се увеличи със 7%.

"Още от 2013 г. ние предупреждавахме, че въглеродните емисии, попълването на фонда, с който се изплаща зелената енергия, са твърде надценени. Предупреждавахме, че много непрозрачно се прави формирането на електроенергията. Тези резерви, за който г-н Ерменков говори, доведоха до 142 милиона загуба на НЕК за 2013 г. За първото полугодие на 2014 г. загубите са 250 милиона”, коментира Валентин Николов.

Той допусна, че нарочно някой води НЕК към фалит, за да се изкупи.

"Не може да се спекулира с данни за технологичните разходи, разрешени на ЕРП-тата, за Европа те са 4% средно, на Балканите са 13-15% защото тук са Косово, Албания, Румъния. Разрешените от нас 8% са повече от нормалната европейска практика", обясни също така Ерменков.

Той каза, че като слуша напоследък оплакванията на ЕVN, се е просълзил от тежкото положение на електроразпределителното дружество. Всъщност нещата съвсем не са толкова трагични за тези компании и ако има основания за увеличаване на цената на тока, те са в рамките на 6-7%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CarPro

    1 0 Отговор
    Abe Dignete si4ko pak zaplatite gi namalqite
  • 2 бре

    1 0 Отговор
    Така ако я карате,май пак ще се напълнят площадите!