Last news in Fakti

15 Септември, 2014 13:08 4 213 11

Красимир Стойчев:Лакоми милионери ще се научат, че безплатен обяд няма

  • красимир стойчев-
  • лакоми-
  • милионери-
  • безплатен обяд-
  • няма

Красимир Стойчев: Неразумните вложители в КТБ да си понесат загубите

Фалитът на КТБ поставя пред обществото серия от въпроси за справедливостта на гарантирането на влоговете на гражданите в една или друга банка.  Това заяви  Красимир Стойчев.

От няколко месеца един симпатичен милионер - г-н Вежди Рашидов - се оплаква че има възможност да загуби депозита си в КТБ в размер на 2.5 милиона лева. Г-н Рашидов е човек на изкуството, а светът е пълен с фалирали хора на изкуството поради грешни инвестиционни решения. За г-н Рашидов правилното решение като милионер е било да наеме съветник по инвестициите, който като начало би му казал че "човек не слага всички яйца в една кошница", тоест не държи всичките си пари в една банка.  Но очевидно г-н Рашидов се е полакомил да получава по-висока лихва по депозита си в КТБ. Инвестиционният съветник сигурно би казал на г-н Рашидов също, че по-висока лихва означава по-висок риск и вероятността за фалит на една банка, която плаща лихви по депозитите два пъти по-високи от средните лихви е два пъти по-висока от средната вероятност за целия банков пазар. И тук опираме до въпроса защо обществото ще плаща за неразумните инвестиционни решения на г-н Рашидов и подобни нему?, задава въпроса Красимир Стойчев.

И ако по някакви причини, засега неизвестни на обществото, е преценено че всички пари по депозитите в КТБ трябва да бъдат изплатени, това не би следвало да се отнася за натрупаните лихви. На всички вложители следва да се изплатят главниците, а лихвите следва да стоят по сметки и да бъдат платени само в случай, че масата на несъстоятелността на КТБ позволява това. Нещо повече, възможно е част от проблемите на КТБ да са възникнали от факта че са плащали твърде високи лихви на вложителите. Справедливостта в такъв случай налага да се наложи на вложителите с депозити по-големи от гарантираните  /196 000 лева/ да получат вложенията си като се приспаднат лихвите начислени и/или получени от тях.

Така постъпиха синдиците на печално известната финансова пирамида на Бърнард Мадоф. Те не само че не изплатиха доходност на вложителите на Мадоф, но ги заставиха да върнат парите получени като лихви по техните депозити за целия период на вложенията им.

По този начин лакоми но неграмотни милионери ще бъдат научени че безплатен обяд няма. И още нещо, Фондът за гарантиране на влоговете не разграничава вложенията в консервативни и авантюристични банки, и покрива всички депозити до 196 000 лева. Би следвало фондът да налага по-високи вноски на банките които привличат депозити с нереално високи лихви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безупречен Стойчев

    0 2 Отговор
    Стойчев както винаги - Безупречен...

    Бивш банкер , ЗНАЕ !

    едва ли ще го чуят преди да ги изкъпят със студен душ ;)

    Коментиран от #3

  • 2 KPMG

    3 0 Отговор
    Празни приказки от Стойчев и Прокопиев.

    Нека Стойчев и Прокопиев кажат своето мнение и за одитора на КТБ, KPMG. Одиторът е заверявал отчетите на банката години назад и не е видял никакъв проблем.
  • 3 Карли

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Безупречен Стойчев":

    Браво Кр.Стойчев - това е разумното решение, но дали българските ТИКВИ /от БНБ и тем подобни " пишман" икономисти ще прибегнат до това решение, което е прието в света на истинската пазарна икономика. Така би казал и Буров.
  • 4 Карли

    1 0 Отговор
    "KPMG. Одиторът е заверявал отчетите на банката години назад и не е видял никакъв проблем." Така е приятел, KPMG е световно известна одиторска компания, но с БЪЛГАРСКО / РУШВЕТЧИЙСКО / съзнание и участие в случая. Или има нещо зловещо в тегленето на активи не без участието на мафиотско-политическата клика.Дали ще се узнае някога?
  • 5 Пич

    1 0 Отговор
    Стига с тия фалити без да има информация за състоянието на групата. Който иска фалит, обратно на вложителския интерес най-вероятно е взимал рушвети или кредити оттам. Банката е мастодон с активи в пъти надвишаващи капитала. Няма доказано виновен да е крал пари. Колкото до световните практики, една банка фалира и доведе до световна криза. Всички по веригата носят риска в работещата банка КТБ; вложители, кредитополучатели, надзор, БНБ, КФН. Риска от фалита го носи (харесва ли ви или не) всеки, който е в тази държава директно и индиректно, защото само един глупак мове да мисли, че 10% от БВП в една банка може да се изтрие и това да няма последствия за години напред. Има 2 банки и куп фирми в една помия не са само вложители.
  • 6 edin

    2 0 Отговор
    stoi4ev otkade natrupa milionite ...
    4e sega razdava akul kak da se precakat vlogitelite za da moge i drugi da napraviat milioni kato nego...
    unikalen bezprecedenten imamnik i izmekiar...
    unikalen
  • 7 galaxy

    1 0 Отговор
    Капитализъм без регулации и спазването им си е жив бандитизъм. Тези банкери ако бяха в Китай, вече да бяха разстреляни. А и Кр. Стойчев си е комунист-капиталист, така, че от него милосърдие не очаквайте. Вложителите не са виновни за фалита на банката. Това е отклоняване на вниманието от истинските виновници. Докато ни управляват и мъдро наставляват "комунистите-ДС-бизнесмени", България ще е бедна и корумпирана и безпереспективна държава. И нашите банкери не останаха по-назад от колегите си от Уол стрит.
  • 8 galaxy

    0 0 Отговор
    Агент „Танев“ към Второ главно управление на Държавна сигурност, трябваше да ни пази от икономическите престъпления, като доблестен и честен служител на НРБ, а той се оказа бизнесмен в сценария по разграбването на България. И сега като го слушаме, трябва да си водим "записки". Случили са той и другарите му на покорен, незаинтересован и примирен народ. Утре ако дойде пак комунизма, ще ги видим първи комунисти и борци в борбата против капитализма.
  • 9 киро на кярия

    0 0 Отговор
    Този Стойчев не съм го и чувал но не е особено умен. 6 % лихва по депозит при положение, че тогава имаше и още няколко продукта на други банки с такъв процент не е лакомия! Хората си сложиха парите в КТБ , защото това беше банка 5 пъти награждавана за развитие от банковата асоцияция, а Василев беше и банкер на годината, огромни суми държавни пари стояха там, освен това купи Креди Агрикол, всички тези фактори показват на всички вложители една от най-стабилните банки, а те нямат никава вина, че уродите са решили да им заграбят парите!
  • 10 скжшс

    0 0 Отговор
    Е,да де,ама на мястото на тези лакоми,ще дойдат другите ...пак лакоми-и така....докато свършат парите....и хората!
  • 11 Кубинеца

    0 0 Отговор
    Държавата ни да не се състои от г-н Рашидов? На кой му пука, те щом са имали пак , ще имат!