Last news in Fakti

15 Септември, 2014 17:56 11 897 17

Златният резерв на Русия се топи

  • русия-
  • санкции-
  • резерв-
  • злато

Санкциите срещу Русия могат да доведат до рекорден спад на златния резерв на страната, коментират анализатори от международната рейтингова агенция Moody`s. Ако рестриктивните мерки продължат да действат прекалено дълго време, резерва на Централната банка (ЦБ) на Русия има опасност да спадне под 383 млрд. USD – ниво, което беше регистрирано по време на финансовата криза от 2009 г.

Новата вълна от санкции, по-скоро ще активизира инвеститорите по-бързо да се оттеглят от Русия. Също така може да се очаква по-нататъшна обезценка на рублата и ръст на импортозаместващите стоки, прогнозират от Moody`s. Последните две тенденции, от своя страна, ще окажат влияние на равнището на инфлация, която може да се увеличи над прогнозираните от ЦБ 4%-5% за 2014 г. Индексът на потребителските цени се повиши до 7.6% през август в сравнение с 6.1% през януари 2014 г.

През миналата седмица друга рейтинга агенция – Fitch, повиши прогнозата си за отлив на капитали от Руската федерация до 120 млрд. USD. През 2015-а той ще достигне 100 млрд. USD. По предварителни данни на ЦБ отливът на капитали през първото полугодие на тази година възлиза на 74.6 млрд. USD.

Три сценария е начертала ЦБ относно развитието на руската икономика в близко време. Неблагоприятният и негативният предвиждат продължаване на действието на санкциите, като негативният включва и прогноза за спад на цената на петрола до 20 USD за барел към 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Манчо

    5 0 Отговор
    Путин поне поддържа златен резерв .
    Америка от времето на Никсън не поддържа такъв -и не се е разпаднала .
    Имат дефицит -печатат пари ,Фалира Енрон печатат ,ако нещата са по сериозни спретват по някой конфликт по света по възможност военен и така ........
    Ако някой може да ми обясни как една парична система без покритие доминира в търговията по света, ще съм му благодарен

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 2 Бай Иван

    6 1 Отговор
    няма как да се топи
    те имат абсолютно всичко
    на баба меца питали дали тая година ше има мед
    и тя казала че ше има много
    и питали от де разбра че ше има
    а тя отговорила
    на мене така ми се иска
    и на някои така им се иска но русия е подготвен за всичко
    и накрая най много ние ше отнесем както винаги

    Коментиран от #3

  • 3 кара Лада

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван ":

    Супер точно казано, ама пропагандата по медиите е много силна.
  • 4 гост

    1 6 Отговор
    Чувал съм за емигрантски вълни към Западна Европа, Канада, САЩ към Русия обаче където всичко си имат и са много добре никой не ходи защо ли сигурно от пропагандата ще е.

    Коментиран от #10

  • 5 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо Манчо":

    на паричната система ,основното покритие е икономиката и.русия има слаба икономика и разчита на гаранции ,а америка няма нужда.друг е въпроса че америка има златен резерв.
  • 6 Десислава Димитрова

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо Манчо":

    руснаците сега ще усетят, че са страна от третия свят изцяло зависеща от това на кого да си продадът суровините и за колко.реигън ги фалира за един мандат точно с тази тактика,нищо че тогава ссср бе много по-мощен от русия сега ,а и имаше огромен брой съюзници.русия има суровини ,но няма работеща икономика освен в добивния сектор и при сегашното структуриране ,а именно нова национализация,конкурентността на руската икономика допълнително се намали.лошото е че в нестабилна русия могат да се случат безброи щуротии ,които да ни засегнат и нас.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 theodor cole

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо Манчо":

    S&P, Fitch i Moody's sa bazirani v New York i obsluzhvat interesite na Wall Street i Washington. Pri kampaniyata da se razrushi Evroto predi dve godini tezi trite nalivaha maslo v ogqnia kato nakaraha investitorite da se sqmnyavat v platezhosposobnostta na Ispaniya i Italiya. Tova beshe voina sreshtu stabilnostta na Evropa i Germania. Amerika mozhe da si pozvoli kredit dokato tezi trite rabotiat za neia i dokato amerikanskia $ e rezervnata valuta na sveta.
  • 9 ами

    3 1 Отговор
    и като не си продадат суровините-какво? няма да имат пари да си купят суровини ли? иЛИ НЯМА ДА МОГАТ ДА СИ ВНЕСАТ КОЛИ И КОМПЮТРИ ОТ КИТАЙ ЛИ? иЛИ НЯМА ДА ИМАТ ПАРИ ДА СИ КУПЯТ НЕФТ И ГАЗ ЛИ? ИЛИ НЯМАТ ЖИТО? КАКВО ТОЧНО ЩЕ СТАНЕ КАТО НЕ СИ ПРОДАДАТ ВЪОБЩЕ СУРОВИНИТЕ, ИЛИ АКО ВРЪТНАТ ГАЗТА КЪМ МЕРКЕЛ И СИ Я ПОЛЗВАТ БЕЗПЛАТНО ЗА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ИКОНОМИКАТА?

    Коментиран от #15

  • 10 Хрисофор Карамфилов

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    В момента Русия е на второ място,след САЩ по брои пристигащи емигранти,въпреки ужасният климат.Там и лятото и зимата шубата не се сваля,15 минути се работи на вън 15 мин се почива на топло.За хората работещи при тежки климатични условия се дават 55дни почивка на някакъв курорт платен от фирмата.
  • 11 Гост

    0 2 Отговор
    http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/print-edition/20140322_WWD000_0.jpg

    Нищо не разбирам от политика нито от икономика ама те и Русия май :D
  • 12 БКСС

    2 0 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ИМА 120 МИЛИАРДА В ЗЛАТО И 70 МИЛИАРДА ВЪВ ВАЛУТА. А ТЯ Е МАЛКО ПО-ГОЛЯМА ИКОНОМИКА ОТ РУСИЯ. АНГЛИЯ ИМА 104 МИЛИАРДА ДОЛАРА РЕЗЕРВ А ЗЛАТОТО В НЕГО Е 10 МИЛИАРДА. ЯПОНИЯ ИМА 30 МИЛИАРДА ДОЛАРА В ЗЛАТО. САЩ И ТЕ ИМАТ 120 МИЛИАРДА ДОЛАРА В ЗЛАТО КАТО РЕЗЕРВ.
  • 13 БКСС

    2 0 Отговор
    БВП на зает българин е 20 000 долара, реално. На германец зает е 42 000 долара. Инвести циите капиталите в Германия, едва ли са само 2,1 път повече от тук. Масовата заплата в Германия е 2 000 евро, тук е 400 лева, БВП на зает по номинал в Германия е 63 000 евро, а на българин зает е 30 000 лева. Значи масовата заплата в германия е 40% от БВП на зает, а тук е 15%.
  • 14 БКСС

    2 1 Отговор
    какво ги спира руснаците дори да си направят златна рубла, англия има само 40 милиарда паунда в банкноти. пък той може и 50% да е, и когато свърши златото, да плащат в държавни акции и валута. макар че при 50% намалени банкноти, ще има дори дефлация..
  • 15 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "ами":

    като не си продадът суровините ,ще се наложи да нямат приходи,а като нямат ще протестират,а като протестират путин няма да има какво да им обясни.останалия свят може да функционира без русия и го е правил десетки години без да му се отрази.русия може също без останалия свят,но руснаците ще живеят в мизерия ,което също се е случвало.
  • 16 БКСС

    2 1 Отговор
    като не си продадат суровините, те ще поевтинеят за руските фирми и правителство, и ще ги влагат в русия, пътища, магистрали, изделия,.. ОСВЕН ТОВА РУСИЯ КОЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДА, ЧЕ ДА ИМА ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ КАТО БЪЛГАРИЯ И САЩ. И ЗАРАДИ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ СТАВАТ ОБЕЗЦЕНКИТЕ НА ВАЛУТА ДОРИ И ЗЛАТНА

    Коментиран от #17

  • 17 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "БКСС":

    русия в гражданския сектор е пълна нула.ако не внася от хладилници до домати ,ще има дефицит ,а без приходи от суровините няма да има нови пътища ,няма да има нови самолети и танкове.при отказ на европа да купува руски суровини ,ще забогатеят пак арабите и тези в централна азия откъдето европа ще почне да се снабдява.