Last news in Fakti

18 Септември, 2014 10:19 760 1

Атанас Тасев: Увеличаване на тока се налага заради неправилни политики

  • атанас тасев-
  • тока-
  • политики-
  • увеличаване

Винаги народът плаща грешките на политиците, заяви енергийният експерт

Увеличаване на цената на тока се налага заради неправилни политики, довели до дефицит в Националната електрическа компания, коментира в БНР енергийният експерт Атанас Тасев.

Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прогнозира, че цената на тока ще се увеличи с до 10 процента от 1 октомври.

„Винаги идва момент на разплата. Винаги сметката трябва да се плаща. Около 1 милиард и половина е дефицитът в НЕК само. И като добавим сценария на Световната банка да се увеличава цената плавно...

Над 5 и близо до 10 процента ще бъде увеличението.

Системният дефицит, този, който не може да бъде ликвидиран по друг начин, е около 900 млн. Това означава за следващите години до края на преференциалния период за надпазарна експозиция на възобновяемите енергийни източници и американските централи почти 13 милиарда. Винаги народът плаща грешките на политиците. В резултат на неправилни политики този дефицит съществува. Става въпрос за 13 милиарда, които трябва да се платят. Ние досега реално сме били кредитирани поради неправилна политика. Плащали сме по-малко, отколкото е трябвало да плащаме.

Дупката е огромна и държавата трябва да плати, а тя няма буфери и като резултат енергетиката може да се срути. Може да започне онзи сценарий с дискотеката.Сметките са ясни, първата стъпка е 10 процента. От 2010-а година досега токът е увеличен почти 2 и половина пъти и никой не реагираше. Но дойде кризата и хората реагираха“

По думите на Атанас Тасев, газова криза заради конфликта в Украйна е само въпрос на време.

„Ние не трябва да чакаме да се разрази газовата криза, а ще трябва всички солидарно да участват – големите потребители да си купят газ и докато е време, да го депонират в газохранилището, защото след това ситуацията ще бъде изключително тежка за всички.“

„Трябва да се запасят големите потребители. Сега е различно от миналата криза. Тогава беше икономическа война между Русия и Украйна, сега се води истинска война там, може дори да има газов тероризъм, да гръмне например тръба. Европа вече се запасява. Това е сериозен индикатор. Ние можем да издържим около 90 дни при силно ограничена консумация“, прогнозира Атанас Тасев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Piligrim

    0 0 Отговор
    Не знаете ли кой е виновника за неправилната политика? И кой е подписал калпавите договори? Потърсете тези господа-другари?
    А сега народа да плаща!!! Вие нали си напълнихте джобовете,но и с тях ще си и потънете! О, неразумни юроде, поради що се срамите...-ПОРАДИ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,ДА НЕ ИЗТЪРВАТ КЕЛЕПИРА!!!