Last news in Fakti

19 Септември, 2014 11:31 1 020 2

НЕК е изплатила 2.5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите

  • нек-
  • изплатила-
  • необходимите-
  • средства-
  • заплати-
  • миньорите-
  • миньори

НЕК е изплатила на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД 2.5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина „Черно море-Бургас“. Министерството на икономиката и енергетиката бе информирано за обявяване на стачна готовност в мина „Черно море-Бургас“ на 10.09.2014. с молба незабавно да бъдат изплатени част от дължимите от НЕК ЕАД суми към „Топлофикация-Сливен“ ЕАД или поне 270 хил. лв. за неизплатени „заплати“.

Националната електрическа компания е в тежка финансова ситуация поради натрупани през годините дисбаланси в енергетиката. Една от основните причини са високите цени на електическа енергия от задължителните източници за изкупуване от обществения доставчик. Индустрията е добре запозната с тези проблеми и те не могат да бъдат разрешени в рамките на няколко месеца. В резултат на този дисбаланс НЕК плаща на контрагентите си едва 53% от текущите задължения като спазва принципите на равнопоставеност и пропорционалност.

За първите седем месеца на годината на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност. Топлофикацията е получавала повече пари спрямо останалите участници на пазара. На 12.09.2014 г., по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите, на „Топлофикация-Сливен“ са преведени 1.12 млн. лв. от които 705 хил. лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са 2.5 пъти повече от исканията на миньорите отправени към НЕК.

Отговорността за финансовото и оперативното управление на „Топлофикация-Сливен“ и мина „Черно море-Бургас“, както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании. НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма. НЕК ще продължи да третира всички свои контрагенти равнопоставено като се разплаща пропорционално на база постъпили средства.

Още с встъпването в длъжност служебният кабинет предприе пакет от мерки за стабилизиране на енергийния сектор в дългосрочен план. Всички участници в системата трябва да направят отстъпки. За това организирахме и енергийния борд, в който чрез консенсус и диалог ще се обсъдят конкретни стъпки за оздравяване на системата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    0 0 Отговор
    Това е интересен ход на Ковачки, направо им казва в прав текст гласувайте за мен на изборите или заплати няма...
    Друг е въпроса защо протестират под земята, където никой не ги вижда и обръща нужното внимание?
  • 2 Хранител на дебелос.рци

    0 0 Отговор
    Крайно време е и лапачите в монополните структури да участват и усетят кризата. На някои от тях да са намалили заплатите от 2008 насам. Напротив. Така е и в банковия сектор, и теле-комуникациите, и държавните служители, силовите ведомства.
    А я погледнете разните там неплодотворни агенции - по приватизация, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, за затрудняване на малките и средни предприятия, и други, и други...(всеки да си допълни списъка, както иска).