Last news in Fakti

20 Септември, 2014 14:31 1 849 0

България – център за газови доставки

  • газ-
  • строителство-
  • азербайджан-
  • плевнелиев
България – център за газови доставки - 1
Снимка: president.bg

България може да се превърне в център за газови доставки в Югоизточна Европа, след като днес беше направена първа копка на Южния газов поток в Баку. „Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като  неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа”, каза президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на церемонията за начало на строителството на коридора. Той допълни, че интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до 1 млрд. куб. метра, ще утвърдят страната ни като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа. България също така е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Очаква се скоро да бъде въведена в експлоатация междусистемната газова връзка между България и Румъния. Подобна връзка ще има и с Гърция. Плановете са тя да бъде завършена през 2016 г. Работи се усилено и по проектите за интерконектори с още две съседни държави –и Сърбия и Турция.

„Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор“, посочи президентът Плевнелиев и благодари на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР предвиждащ доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 г. Президентът Плевнелиев изтъкна готовността на българската страна да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за страната ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА