Last news in Fakti

21 Септември, 2014 11:40 1 118 4

У нас вече идват повече туристи от ЕС, отколкото от Русия и Украйна

  • бранимир ботев-
  • туристи-
  • ес-
  • русия-
  • украйна-
  • туристическия сезон-
  • ктб

Това е много важно за страната ни, тъй като сме успели да обърнем тренда, коментира зам.-министър Бранимир Ботев

У нас вече идват повече туристи от ЕС, отколкото от Русия и Украйна - 1
Бранимир Ботев

Успяхме да обърнем тренда и сега в България идват повече туристи от Европейския съюз, а не от Русия и Украйна, заяви заместник-министърът на икономиката, отговарящ за туризма. В студиото на БНТ Ботев посочи, че въпреки очакванията за лош сезон, всъщност има ръст в туризма.

Кризата в КТБ и лошото време не са се отразили. Няма пряка връзка между КТБ и туристическия сезон, каза Бранимир Ботев. “Очакванията бяха при тази най-дъждовна година (от близо 80 години насам) за България, при тези лоши климатични условия, резултатите да са по-слаби”, отбеляза той.

До юли включително има ръст от 6,7% в туризма. По данни на БНБ за приноса на туризма към брутния вътрешен продукт и текущата сметка на платежния баланс на страната ние имаме ръст и в парично измерение, коментира зам.-министър Ботев. До юни туризмът е внесъл над 1, 074 милиарда евро.

Само в две от десетте основни дестинации има спад, посочи още Бранимир Ботев. Това са Украйна и Великобритания. Спадът от Украйна обаче вместо очакваните 30-40% е всъщност само около 4 на сто.

“Ако съвсем до скоро ние бяхме упреквани, че сме заложници на руския и украинския пазар и, видите ли, сега кризата в Украйна и в Крим ще доведе до рязък спад, ще ви кажа, че устойчивият тренд (тенденция в модата – б.ред.) за последните няколко тримесечия показва, че всъщност генериращият пазар, основният – над 50 %, е от страните членки на ЕС. От 4 милиона и 45 хиляди туристи, дошли до месец юни в България, над 2 400 000 са от страните членки на ЕС. Това е изключително добър показател за България, защото означава обърнат тренд”, обобщи Ботев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NIKOLAI.BS

    2 0 Отговор
    e toq kav lajec e nqma6e nikakav rast tozi sezon 80%ne iskaraha edna stotinka drugite 20%faliraha tva e mojebi e nai slabiq sezon ot 8 godini nasam

    Коментиран от #2

  • 2 Змей Горянин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "NIKOLAI.BS":

    Браво, алкохолният туризъм върви добре! А това, че туристите са оповръщали половината курорти, явно не ни притеснява.
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Бля,бля,бля - само праз ни думи от страна на този зам.министър. В Гърция хората говорят за 20 милиона туристи за сезона,а бяха и все още са фалирала държава. Не за 2,5 милиона пияни кирки от Англия които не знаят къде са били на почивка.Общо за сезона 4.5 милиона - трагедия.
  • 4 Тоя вярва ли си?

    2 0 Отговор
    Този, заместник-министърът на икономиката, отговарящ за туризма със сигурност за туристи брои и онези навлеци влезли пеша на прибежки и припълзявания през южната ни гранична бразда, докато все още опъват "златната" телена ограда ...