21 Септември, 2014 14:06 1 759 4

Искров: Рано е да се каже как ще приключи казусът КТБ

  • иван искров-
  • цветан василев-
  • ктб-
  • политическо решение-
  • фалит-
  • одиторите-
  • квесторите

Хора със суми до 196 хиляди лева ще ги получат, дори при най-лошия вариант – фалит, увери управителят на БНБ

Искров: Рано е да се каже как ще приключи казусът КТБ - 1
Гуверньорът на БНБ Иван Искров

Корпоративна търговска банка трябва да бъде оздравена по най-бързия начин, но тя не може да бъде отворена само с усилията на БНБ. Това заяви управителят на Българската народна банка Иван Искров в ексклузивно интервю за БНТ пред журналиста Георги Любенов, част от което бе огласено в петък. За пореден път Искров подчерта, че без политическо решение не може и няма да има отваряне на КТБ. Той коментира, че КТБ е изолиран случай и напрежението в сектора през юни е било изкуствено създадено. Като доказателство посочи факта ,че през август депозитите в банковата система са нараснали с над 1 милиард лева.

Хората със суми в Корпоративна търговска банка до 196 хиляди лева ще ги получат, дори при най-лошия вариант – фалит, увери управителят на БНБ Иван Искров. Тогава държавата ще трябва да доплати, за да стигнат парите във Фонда за гарантиране на влоговете. Намесата на 43-тото Народно събрание е задължителна обаче, дори при план от акционерите за оздравяване.

“Държавният резервен фонд на султаната на Оман от самото начало те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено от Народното събрание”, коментира Искров.

Единственият, все по-теоретичен за нас вариант, е сегашните акционери да дойдат, да изсипят една торба пари в размер на 6,5 млрд., да ги преведат по сметките в централната банка и ние да отворим банката, заяви още Искров.

Шумът около банковата система в никакъв случай не е в полза на икономическия растеж, коментира той и припомни, че специалният надзор над КТБ беше наложен в края на юни заради теглене на депозити по независещи от БНБ причини. Но централната банка не е седяла безучастна.

Искров припомни, че одиторите не са успели да приключат оценката навреме заради липсата или непълнотата на информация за около 60 на сто от кредитите, раздадени от КТБ. И приведе следното сравнение: „Каните ме да купя къща. Искате да купя къщата, обаче в същото време от 5 стаи сте заключили 3 – не ме допускате да ги огледам, не ми давате нотариален акт, не ми давате скица на имота. Е, как мога да направя оценка на къщата ви и да вляза в сделка с вас?!”

Искров категорично отрече да е имал депозити в КТБ или Търговска банка “Виктория” и да е летял с частни самолети през цялата си публична кариера, с изключение на 3 полета с правителствения самолет, когато е участвал в делегации. Коментира и обвиненията за зависимост, които дойдоха от банкера Цветан Василев през последните дни.

“Никога не съм бил ничия марионетка. По-добре г-н Василев да каже какво е правил с парите на вложителите и как евентуално ще ги връща. А що се касае до други клеветници – бившия министър на културата – адвокатът ми не може да го издири да му връчи разни документи. Може би ще трябва да го пратя на някои от митингите, на които ходи.

Гуверньорът на БНБ потвърди, че установеното досега от квесторите говори за свързани с КТБ фирми, получавали кредити от нея. Според него, от прокуратурата също ще излезе интересна информация. За исканата му оставката като управител на БНБ, Искров каза: “Ще бъда тук до решаване на въпроса КТБ”.
Не може заради една случка с една по-особена банка, както се изрази един висш държавен представител, да се зачеркне всичко – да изхврълим и бебето с мръсната вода, коментира той.

Искров обясни, че не се притеснява за нищо, свършено от него и от БНБ през последните 11 години. Дали казусът Корпоративна търговска банка в крайна сметка ще приключи с отнемане на лиценз или оздравяване, според Иван Искров е много рано да се каже.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    Ако бутнете тая банка държавата умира на 100%. Просто защото парите на най-големите държавни предприятия са там и просто защото голяма част от резерва е там.
    И кой ще е тоя политик, който ще иска да го направи??
  • 2 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Г-н Искров да си подава оставката, да не обяснява кой-кога!
    Нали той ни успокои два дни преди затварянето на банката, че всичко е ок, нали той си е сложил подписа "ЗА", Кредит-Агрикол месец преди затварянето на КТБ! А и той поглежда сина си без притеснения, ужасен мръсник, от най-долните! Искров след изборите си пътник, не само от банката, общините мизерсват Барека кюфтета раздава, Хитлер апарати за болни купува със спестени пари от екскурзийки, Цецо с вода се залива, а генерала постови готви! В каква държава живеем, убийци на деца с подписка в къщи, а днес ще се Обединяваме! Един европейски съюз имаме, справка с днешна дата: Всички депозити на обявилата фалит 3 по сила банка в Португалия вече изплаща мин.гарантирани депозити! Да живее България, утре всички OUT, да живеят тези които могат да носят товара на псевдо демокрацията ни!
  • 3 Azззззз

    0 0 Отговор
    Oставка !!!!Да варне всички Коледни и други бонуси
    Без пенсия, НАП да го разследва в цяла Европа. Некадарник!!
  • 4 Shmeker

    0 0 Отговор
    Като гледам г-н Искров и всички, от които зависи чакат да минат изборите. За това и ние чакаме.