Last news in Fakti

22 Септември, 2014 09:31 1 128 0

Мария Капон: ДКЕВР не е независим орган

  • мария капон-
  • нек-
  • ток-
  • дкевр

Проблемът не е в цената на електроенергията, а в това кой произвежда скъпата електроенергия, смята Таско Ерменков от БСП

"Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, "Цанков камък”. Това повишение е абсурдно”, заяви в „Здравей, България” по Нова телевизия Мария Капон от Коалиция "Десните”.

"Не е нормално да има увеличение на тока, защото в системата и в НЕК имало дефицити. Това няма логика с пазарната икономика”, коментира още Капон.

По думите й ДКЕВР е една стара социалистическа структура, в която работят хора, които дори не са счетоводители.

"Това са хора, които изпълняват политически решения и не са независим орган, какъвто трябва да е”, допълни Мария Капон.

"Това увеличение от 10% е генералната репетиция. Ако този стил на управление продължи, то ще ни се стори песен. Ако продължаваме да търсим вариантите за покриване на дефицита в НЕК чрез цената на електроенергията към крайния потребител, няма да се справим никога със задачата да покрием дефицита. Това увеличение не трябва да надвишава 3-4%, ако е само за НЕК”, на мнение е Таско Ерменков от БСП.

Според него проблемът не е в цената на електроенергията, а в това кой произвежда скъпата електроенергия.

"БСП търсихме резерви и успяхме да ги намерим в цялата система, за да се намали цената на електроенергията. Това, което в момента става, е реставрация на онова, което беше до март месец миналата година. Не искат да търсят резерви и се опитват да прехвърлят тежестта върху крайния потребител”, поясни Ерменков.

Ерменков направи и интересна връзка: „Единственото ЕРП, което е заявило огромно повишаване на цените, това е EVN. ДКЕВР става говорител на EVN, правителството назначава ДКЕВР, президентът назначава правителството, а самият той се среща с EVN“, обясни той и припомни, че ГЕРБ са продали 30% държавно участие в ЕРП-тата и е лишил държавата от контрол в тях. „Увеличението от тези 10% е генералната репетиция.

Ако този стил на управление продължи и след 5 октомври, това повишение ще ни се стори песен. Ако ние продължаваме да търсим покриване на дефицита в НЕК чрез цената на електроенергията към крайния потребител, никога няма да се справим със задачата, а и това повишение не би трябвало да надвишава 3-4%“, каза той. Според него проблемът не е в цената на електроенергията, а в изходната точка кой произвежда скъпата електроенергия.

„Защо допуснахме безогледно влизане на най-скъпата енергия в България? 2009 година дойдоха ГЕРБ на власт, 2012 започнаха включванията“, припомни Ерменков. „В момента имаме една реставрация на нещата, опит да се зачеркне една година постижения, не много големи, но все пак в полза на обикновения човек“, подчерта кандидатът за народен представител. По неговите думи сме се вторачили във ВЕИ-тата, а забравяме, че има и две американски централи, които надуват цената.

„И забележете, ние сме задължени да плащаме енергията, която те максимално биха произвели“, уточни той. На въпрос защо не са водени преговори с тях, Ерменков отговори: „Ние започнахме да преговаряме, а сега председателят на ДКЕВР Светла Тодорова започва да говори, че ние сме се държали на границата на закона с ЕРП-тата и сме ги поставяли под страшен натиск, че сме били груби с американските централи и едва ли не сме ги обидили, а ние се опитвахме да втълпим на всички, че когато искаш по веригата да има някаква стабилност, трябва всеки да си понесе отговорностите“, заключи Таско Ерменков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА