Last news in Fakti

22 Септември, 2014 18:08 1 228 0

ЕК готова да обсъди с Русия "Южен поток"

  • ек-
  • обсъди-
  • южен поток-
  • русия

От Комисията отрекоха информациите, че са прекратили разследването срещу Газпром

Европейската комисия обяви, че е готова да обсъжда с Русия проекта "Южен поток" във всеки момент, включително и на предстоящата в края на седмицата тристранна среща между представители на Брюксел, Киев и Москва. Междувременно от Комисията отрекоха информациите, че са прекратили разследването срещу "Газпром" за ограничаване на конкуренцията в Централна и Източна Европа,предаде БНР от Брюксел.

Тристранната среща в петък в Берлин ще бъде посветена главно на търсене на решение на газовия спор между Русия и Украйна, уточни говорителката на комисар Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер, но добави, че ако руската страна постави въпроса за "Южен поток", няма проблем той също да бъде обсъден: Винаги сме били отворени за дискусии за "Южен поток" и по въпроса дали инициаторите ще поискат за него изключение от европейското законодателство – ако това стане, ние ще разгледаме това искане, заяви Холцнер. 


Що се отнася до информациите, че Еврокомисията е прекратила разследването срещу "Газпром" – днес те бяха опровергани, с уточнението, че са прекратени само разговорите с Русия за постигане на споразумение. Тези разговори, които са част от процедурата в подобни случаи, не са дали резултат, затова са били преустановени, но самото разследване продължава. То започна преди две години заради съмнения, че руският газов гигант затруднява конкуренцията, пречи на разнообразяването на доставките, сегментира пазара и формира несправедливо цените в Централна и Източна Европа. Общо 8 страни, сред които и България, са обект на проверките от страна на Еврокомисията.  

Централата на Европейската комисия в Брюксел започна седмицата с видимо повишени мерки за сигурност, като първата проверка на документите на посетителите и журналистите се прави още извън сградата. От Комисията обаче твърдят, че нямат данни централата й да е обект на заплаха от ислямистки организации, и че белгийските власти също са им отговорили, че нямат такава информация.

Твърденията за подобна заплаха се появиха, след като в края на миналата седмица в Белгия бяха арестувани членове на ислямистки организации, които са подготвяли атентати в различни части на страната.

Медиите, а по-късно – и холандските власти, споменаха сред потенциалните цели на терористите и Европейската комисия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА