Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 10:49 918 1

Васил Щонов: Дефицитът в енергетиката е от години

  • васил щонов-
  • енергетика-
  • нек

Служебният кабинет не оказва натиск върху ДКЕВР

Дефицитите в енергийната система са били ясни и преди две, и преди една година и въпреки това е взето решение от предишния състав на ДКЕВР да се намали цената на електроенергията. Според министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов при предходните управления политически натиск във времето е оказван върху комисията. „ДКЕВР извършва анализи за това с колко трябва да поскъпне цената на електроенергията и днес трябва да обяви решението си. Служебният кабинет не оказва политически натиск върху комисията“, категоричен беше Васил Щонов.

Енергийният министър подчерта, че евентуалното увеличение на цената на тока ще покрие едва 1/5 или около 200 млн. лв. от текущия дефицит в НЕК от 900 млн. лв., който ще се натрупа през следващите 12 месеца. „Още 200 млн. лв. ще бъдат покрити от таксата „задължения към обществото“, която се плаща от бизнеса. Така всеки участник в енергийния пазар ще поеме част от недостига в системата“, обясни още Щонов. По думите му останалите 500 млн. лв. ще бъдат компенсирани чрез подобряване ефективността на държавните дружества и предоговаряне на дългосрочните договори. Той подчерта, че двата основни удара в системата на енергетиката идват от включването в нея на американските централи през 2011 г. и прекомерното участие на ВЕИ сектора. Според Щонов още през 2005 г. е можело да се спре тази диспропорция и да се променят условията по тези договори. Предишното управление е заложило „на хартия“ приход от продажба на въглеродни емисии в размер на 500 млн. лв. при ценовото решение от 1 юли 2013 г. Реално обаче тази сума не се е материализирала и в системата са постъпили не повече от 80 млн. лв.

Относно смяната на ръководството на атомната централа министър Щонов подчерта, че то е било необходимо, за да се оптимизира работата и да се предотвратят злоупотребите в дружеството. „През първите шест месеца на 2014 г. АЕЦ „Козлодуй“ е реализирал 70 млн. лв. повече приходи, от които едва 11 млн. лв. са постъпили в БЕХ. Разходите за външни услуги на дружеството са били увеличени с 35%, а капиталовите разходи с 50%“, обясни Щонов. Той подчерта, че на предишното ръководство на централата е било дадено достатъчно време да подобри работата си.

Във връзка със съкращаването на 12 човека от структурата на ОП „Конкурентоспособност“ икономическият министър заяви, че се съкращават позиции, които не са необходими в процеса на сертифициране на оперативната програма. „Работим за повишаване ефективността и в рамките на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, допълни Щонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4040

    1 0 Отговор
    За затвора сте.