1 Октомври, 2014 14:06 776 0

Казахстан ще гради с „Росатом“ ядрена централа

  • аец-
  • казахстан-
  • росатом

Проектът предвижда и сътрудничество за създаване на съответната нормативна уредба, обучение на персонала, както и извеждането на централата от експлоатация

Казахстан ще гради с „Росатом“ ядрена централа. На 30 септември в Атърау в рамките на XI Форум за междурегионално сътрудничество между Казахстан и Русия бе иницииран проект за междуправителствено споразумение за строителство и експлоатация на ядрена централа в Казахстан.

Проектът бе подписан от генералния директор на „Росатом“ Сергей Кириенко и министъра на енергетиката на Казахстан Владимир Школник.

Проектът за споразумение включва строителството на ядрената централа. Площадката, мощността и сроковете на строителството ще бъдат определени в договора. В проекта се предвижда извършване на дейности от преддоговорния период с цел определяне на техническите, финансовите и икономическите показатели на проекта, анализ на инфраструктурата и план за развитието й, подготовка на договорите и другите документи за реализиране на проекта за строителството на АЕЦ.

Преддоговорният период включва и получаване на необходимите лицензи и разрешения за започване на строителството на АЕЦ, проектно-проучвателни работи, разработка на работна документация.

Проектът предвижда и сътрудничество за създаване на съответната нормативна уредба, обучение на персонала, както и извеждането на централата от експлоатация. Освен това страните изразиха намерението си заедно да разглеждат въпросите за продажбата на електроенергията, произвеждана от АЕЦ.

По-рано, в края на май тази година, Русия и Казахстан подписаха Меморандум за разбирателство и за сътрудничество при строителството на АЕЦ. Проектът предвижда централа с реактори тип ВВЕР с мощност от 300 до 1200 МВт. Според документа страните ще си сътрудничат при осигуряването на ядреното гориво за АЕЦ с възможност да го произвеждат съвместно или да произвеждат негови компоненти на територията на Казахстан.

На 23 септември 2014 г. в рамките на 58-ата Генерална конференция на МААЕ във Виена „Росатом“ и „НАК „Казатопром“ подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество за популяризиране на атомната енергетика. Руската и казахстанската компании решиха да обединят усилията си за популяризиране на ядрената енергетика и съвременните ядрени технологии в Казахстан.

Страните ще разработват учебно - методически материали и ще реализират съвместни програми за мотивиране на младите хора да изберат средно и висше образование по специалности, необходими в сферата на ядрената енергетика и промишленост.

Важен пункт от Меморандума стана споразумението да се създаде Информационен център за ядрена енергия към Двореца на учениците в град Астана. Планира се центърът да бъде открит от „Росатом“ догодина.

Основните му задачи ще бъдат информиране на населението по темите, свързани с използването на ядрената енергия, популяризиране на руските ядрени технологии и техническо образование, популяризиране на естествените науки. Целевата аудитория на Центъра са ученици, студенти, педагози, представители на държавните институции, обществени и екологични организации, представители на медиите.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА