Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 14:55 1 475 6

Окончателно: Токът скача с 10%

  • ток-
  • дкевр-
  • чез-
  • електроенергия

При ЕVN увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди очакваното повишение на цената на тока с 9,79 на сто от 1 октомври. С 5 гласа "За" и 2 "против" държавният регулатор реши да увеличи цената на електроенергията.

Най-голямо ще е увеличението на абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто.

Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на ЕНЕРГО-ПРО. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече.

При ЕVN увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто.

Делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията продължава да намалява след последното ценово решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 октомври 2014 г. След 1 октомври 2014 г. от сметка на битов клиент 100,03 лв. за поддържане на мрежата в Западна България остават едва 68 стотинки, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ.

„Компанията се нуждае от адекватни постъпления, които да й позволят да доставя сигурно и качествено електрозахранване за над 2 млн. клиенти в Западна България. Намаляване на приходите значително ограничава възможностите ни да поддържаме и развиваме най-голямата електроразпределителна мрежа в страната и създава риск от повишаване на аварийността“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

През годините делът на компанията непрекъснато намалява – от 13% през 2006-2007 г. до по-малко от 0,7% през 2014 г. Същевременно делът на останалите участници във веригата производство, пренос и доставка на електроенергия се увеличава. Подобно неравнопоставено разпределение на приходите сред участниците във веригата противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части по веригата се развиват балансирано.

Намалените приходи се отразиха негативно и върху финансовото състояние на дружествата на ЧЕЗ в България. Само за първите шест месеца на 2014 г. „ЧЕЗ Електро България” АД отчете загуба в размер на 6,6 милиона лева, а „ЧЕЗ Разпределение България” АД – 4,9 милиона лева. Негативните финансови резултати застрашават нормалното функциониране на дружествата и съответно сигурността и качеството на електрозахранването за потребителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    6 0 Отговор
    Вдигайте тока,а след него ще скочи всичко друго.Нали сме с висок стандарт на живот и нямаме никакви проблеми.Иначе дарявайте оръжия и приютявайте бежанци на наш гръб.Пък ние да му мислим как ще се оправяме.Е нема такава държава.
  • 2 Монго

    5 0 Отговор
    На печелившите-честито...
  • 3 Румен Янев

    5 0 Отговор
    Тока ще скочи.
    Всичко останало ще скочи.
    Народа няма да скочи защото му е добре.
    РЕАЛНОСТ
  • 4 Змей Горянин

    5 0 Отговор
    "Кой не скача, е червен!", нали така беше едно време. И скачахме, и се радвахме! И ни направиха на маймуни!
  • 5 дрът къманист

    4 0 Отговор
    Аз викам да откриваме ловния сезон за политици!!!
  • 6 димич

    0 0 Отговор
    Като са на загуба , да си ходят , но мисля че лъжат.