Last news in Fakti

2 Октомври, 2014 13:25 1 496 2

Пламен Димитров: В Горни Лом са тествали нов продукт

  • пламен димитров-
  • горни лом-
  • тествали-
  • нов продукт
Пламен Димитров: В Горни Лом са тествали нов продукт - 1
Снимка: БТА

Взривът във фабриката край Горни Лом е станал в деня, когато е изпробван нов продукт, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, съобщи БНР.

Материалната база е изключително стара. Начинът на организация на производството е допотопен, почти ръчно се работи, доколкото бях информиран. На всичко отгоре най-важната констатация на Министерство на труда е за мен, най-фрапиращото нарушение е, че работниците не знаят какво правят, т.е. няма инструкции за работа в отделните отдели. Другото, което получих като информация, е, че вчера са въвели и са тествали експериментално как се утилизира нов продукт. Дали това има връзка с взрива - не мога да твърдя, никой не знае всъщност, но е факт, че вчера това се е работило, по нов продукт, отново без инструкция как се прави.

Синдикалният лидер обяви, че вината за трагедията е на всички институции:

Всички се опитват да бъдат невинни в момента, а всички са виновни, в това число и ние. За мен контролните органи са свършили работа, като са дали предписание, но за това, че не са изискали да бъдат гарантирано изпълнени тези предписания, те също носят вина. И Инспекцията по труда, и всички други контролни органи. Най-вече всъщност става дума за взривни и взривоопасни производства, където те имат водещо място.

В официално съобщение на КНСБ от синдиката заявяват: "Ръководството на КНСБ изразява своето съжаление, заради случилото се вчера в завод „Миджур”, гр. Горни Лом. За КНСБ е недопустимо в предприятие, функциониращо на територията на страна от Европейския съюз, да се работи с остаряла материално-техническа база, техниката на производство да е допотопна, както и да липсват инструкции и правила за производствения процес. КНСБ смята, че контролните органи са изпълнили своя законов ангажимент да направят предписания, но вероятно мениджмънтът на предприятието не ги е изпълнил в законово определения срок.

Ръководството на КНСБ многократно е заявявало, че безопасните и здравословни условия на труд трябва да са от първостепенна значимост. Само за последните 15 години на работните си места загинаха около 2000 български работници и служители, а всяка година близо 100 души така и никога не се завръщат от работа поради тази причина.
КНСБ обръща внимание, че трагичният случай в завод „Миджур”, гр. Горни Лом не бива да бъде единственият повод за насочване на общественото внимание и вниманието на институциите към безопасността и здравето при работа. За КНСБ те трябва да са постоянна грижа, като се спазват нормите на законодателството в тази сфера. Показателен е фактът, че липсата на синдикална структура и Комитет или Група по условия на труд в завод „Миджур” допълнително е допринесла за неясните регламенти и неналичие на инструкции за техническа безопасност.
С оглед на случилото се КНСБ смята, че е крайно време и е крайно наложително след изборите да се проведе Национална кампания – преглед на здравословните и безопасни условия на труд в опасните и тежки производства, в която да участват съвместно представители на МТСП, ИА „ГИТ” и социалните партньори."

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 член на синдикат

    0 0 Отговор
    Вие сте най-виновни от синдикатите, много добре знаете, че държавата не може да изпълни всичките си ангажименти, защото й извиват ръцето със заплахи, че ще закрият работни места. Вие би трябвало обаче да работите в интерес на работниците, от ксоито цъцате пари. Не обръщайте внимание само на опасни производства, влезте и в леката промишленост и вижте колко работници работят при нечовешки условия, имам позната, която работи всеки ден нощна смяна, понякога и без ден почивка. Но глобите си вървят, някой път даже няма и глоба защото се дават рушвети, където трябва, пък и да сет виждали проверяващ през нощта?!?
  • 2 георги

    0 0 Отговор
    В България има ли сидикати???????? Да не знам...............