Last news in Fakti

7 Октомври, 2014 16:02 1 937 0

Виктор Яновски: Кризата не пречи на бизнеса между България и Украйна

  • виктор яновски-
  • украйна-
  • българия-
  • бтпп

Киев кани София да участва във възстановяването на Донбас

Обемът на търговията между нашите две страни се запазва от времето преди кризата. През 2013 г. търговският оборот беше почти $1 млрд. Той е най-голям в региона на Балканите. Това заяви в интервю за Факти.бг вицепрезидентът на Украинската търговско-промишлена палата Виктор Яновски. Миналата седмица водената от него делегация разговаря с БТПП за възможностите за задълбочаване на контактите.

Г-н Яновски, какви са резултатите от днешните разговори между Украинската търговска палата и Българската търговско-промишлена палата?

Основният резултат е подписване на ново споразумение между двете палати. Това се наложи, защото от подписването на предишното изминаха над 10 години, някои неща се промениха и документът трябваше да се осъвремени.

БТПП има нов председател – г-н Цветан Симеонов, с когото отдавна се познаваме и поддържаме отлични отношения. Освен това Търговско-промишлената палата на Украйна назначи за свой представител на Балканите Юрий Куринков. Неговата щаб-квартира ще се намира в София. Това ще позволи да активизираме своето присъствие в България и на Балканите и да увеличим търговския обмен с региона.

В делегацията ни имаше и бизнесмени, които успяха да договорят развитието на своя бизнес.

В новата спогодба БТПП се нагърби да помага на украинските си колеги в евроинтеграцията. Особено ценен за Киев ще бъде опитът на БТПП при усвояването на европейските фондове.

Както г-н Цветан Симеонов отбеляза по време на форума, България направи много полезни неща, но и грешки при евроинтеграцията и този опит ще е полезен за Украйна.

Украйна подписа споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Беше договорено зоната за свободна търговия да влезе в сила от 1 януари 2016 г. Все пак трябва да се отбележи, че украинските стоки ще се търгуват без мито в Европа.

Кризата в Източна Украйна как се отразява на търговията между София и Киев?

Обемът на търговията между нашите две страни се запазва от времето преди кризата. През 2013 г. търговският оборот беше почти $1 млрд. Той е най-голям в региона на Балканите. За първите шест месеца на 2014 г. той е над $500 млн. и не се забелязват признаци на спад.

Това е положителен сигнал на фона на бойните действия, които се водят в Източна Украйна. Искам да отбележа, че в останалата част на страната положението е спокойно и българските бизнесмени могат да идват.

Имаме и положителните примери на „Приста ойл“, „Софарма“, „Актавис“, „Роза импекс“, „Метал стийл“ и „Главбулгарстрой“. Това са чудесни примери на сътрудничество.

Много от украинците не знаят, че България продължава да произвежда прекрасно вино, плодове и зеленчуци. Не трябва да се пропускат и възможностите за сътрудничество в енергетиката и промишлеността.

По време на разговорите в БТПП предложихме да се организира изложение на български стоки в Киев. Това ще помогне да се популяризира вашата продукция. Предварителните уговорки са изложението „Произведено в България“ да се открие на 3 март, когато е националният ви празник.

Украинската търговско-промишлена палата разполага със зала от 2000 кв.м., която предоставяме безвъзмездно за изложението.

С какво България може да помогне на Украйна за евроинтеграцията?

България отскоро е член на ЕС. Вие не сте Германия, Италия или Франция.

Вие извървяхте свой труден път към ЕС. Имате опит в преобразуването на една социалистическа система на икономически живот в пазарна икономика. Украинската търговско-промишлена палата от 2003 г. е член на Асоциацията на търговските палати на Европа много преди политиците ни да заговорят за евроинтеграция.

Какви са очакванията Ви за развитието на икономиката на Украйна?

Няма да скрия, че през тази година БВП на Украйна падна. Това се дължи на кризата в Източна Украйна, която засегна промишления потенциал на страната. Там се намират предприятия и мини. Това наложи своя негативен отпечатък на икономиката ни.

Ние се надяваме с помощ от нашите европейски партньори да възстановим икономическия ръст.

Прогнозите са за макар и плах ръст още през 2015 г. След края на кризата ние каним българските си колеги да участват във възстановяването на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА