Last news in Fakti

15 Октомври, 2014 16:01 3 310 4

Емил Хърсев: Нормално е ПИБ и ЦКБ да вдигнат лихвите по депозитите

  • емил хърсев-
  • пиб-
  • цкб-
  • вдигат-
  • лихвите-
  • по депозити

Нормално, естествено и логично решение е Първа инвестиционна банка (ПИБ) и ЦКБ да вдигнат лихвите по депозитите. Това заяви финансистът Емил Хърсев.

Българските банки работят дискриминационно спрямо тези с чужда собственост, които получават средства от централите-майки навън. Според него няма опасност за вложителите, защото става въпрос за ценова конкуренция, което е нещо нормално. Заради валутния борд е забранено рефинансирането на банките у нас. Чуждите финансови институции обаче получават рефинансиране от Европейската централна банка. Докато България още не е в еврозоната. Лихвата, по която се подпомогна ПИБ с одобрението на Европейската комисия е 10 пъти по-голяма от тази на банките от еврозоната, които получават помощи от ЕЦБ, обясни Хърсев. Например държавни помощи получиха в Италия няколко банки, сред които и Уникредит на стойност 27 млрд. евро при лихва от 0.25%. На гръцките банки се изляха 20 млрд. евро на същата лихва. Докато в България са дескриминирани - лихвата на помощта е 2.2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ина

    0 0 Отговор
    По-високи лихви, по-добре за хората. Няма да забогатеем, ама всеки гледа лихвите, нали така
  • 2 Емил

    0 0 Отговор
    Не разбрах какво ще стане с тези банки
  • 3 Драго

    0 0 Отговор
    Емил, нищо няма да стане. Просто живота си продължава.
  • 4 дора

    0 0 Отговор
    Ах, кога ли ще напише някой истината.По-високоите лихви имат за цел да привлекат повече вложители.Иначе банката е фалирала.Колкото до дискриминацията Европа не е спирала да я прилага спрямо банките и българите. Не им трябваме ние, а пазарите ни и евтината работна ръка.Ако си стоим в България, всичко е ОК и европейците са спокойни.Войната започва, ако решим да се котираме на тяхните работни пазари.
    Братя българи, тоягата е все за нас.От банките до гърба ни!
    Жалко, че и политиците ни са като братчетата на Гаврош.Само могат да гледат как се прави Европа на две скорости или на двойни стандарти!Ето Ви я Европата! Богатата Стара Европа, която не дава , а взема!Кога ли ще имаме една балканска Швейцария!!!Ама то за това трябват хора, който не се страхуват да говорят и действат!
    Д.Димитрова
    Франция